Bejrutsko groblje u klinču sa soliterima

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2015, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bejrutsko groblje u klinču sa soliterima

Sunitsko groblje Al Bašura u Bejrutu odavno je prepuno. Najstarije groblje u Bejrutu nekad su okruživali drvoredi, a danas je oivičeno ogromnim stambenim blokovima. Prestonica Libana s više od milion stanovnika toliko je prenaseljena da se groblje uhvatilo u klinč sa soliterima.

Porodice su odavno prinuđene da nekoliko članova pokopaju u jedan grob, a gradu je ponestalo slobodnog prostora. Svaki metar bukvalno je iskorišćen za poslovni prostor ili izgradnju stanova, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je staro groblje postalo jedini izvor svežeg vazduha, gde vetar može nesmetano da pirne, a sunce obasja tlo.

Danas je groblje najlepši krajolik u Bejrutu, u njemu se može pronači poneko drvo, a nosi dah prošlosti i njene arhitekture potisnute modernim neboderima. Naravno stambeni blokovi su odličan izvor prihoda za svaku opštinsku vlast, imajući u vidu porez na imovinu.

Danas libanske arhitekte predlažu da se zelenilo makar vrati na obode groblja, i to u vidu kranova koji će visoko u vazduhu držati biljke iznad grobova prekrivenih mermerom. Oni predlažu da groblja postanu javni prostori gde će građani moći u miru da pročitaju knjigu ili odu u šetnju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.