Banov poziv na obnovu kiparskih mirovnih pregovora

Izvor: RTS, 23.Okt.2014, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banov poziv na obnovu kiparskih mirovnih pregovora

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun smatra da što pre treba obnoviti kiparske mirovne pregovore, obustavljene zbog spora u vezi za eksploatacijom nafte i gasa u blizini tog ostrva.

Ban je poziv za obnovu pregovora uputio posle sastanka sa izaslanikom UN, Espenom Bartom Eidenom, koji posreduje u pregovorima između lidera kiparskih Grka i Turaka na podeljenom ostrvu.

Ban je, takođe, izrazio zabrinutost zbog prekida pregovora, rekavši da strane uključene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u njih "moraju bez odlaganja da se vrate za pregovarački sto", navode u saopštenju Ujedinjene nacije.

Kiparski Grci suspendovali su 7. oktobra mirovne pregovore sa turskom stranom, u znak protesta zbog, kako su naveli, pokušaja Turske da ugrozi eksploataciju gasa u blizini tog ostrva.

Ovi pregovori traju sa prekidima već decenijama, ali bez uspeha, dok je na snazi primirje koje nadgledaju UN.

Kiparski Grci, koji predstavljaju međunarodno priznatu kiparsku vladu, tvrde da turske vlasti od 20. oktobra vrše istraživanje nalazišta gasa u moru južno od obala Kipra što bi, kako navode, predstavljalo mešanje u oblast koju su njihove vlasti već odredile za istraživanje.

Ocenivši da to predstavlja provokativno ponašanje, predstavnici kiparskih Grka nisu učestvovali u krugu pregovora sa turskom stranom prošle sedmice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.