Ban: Lično ću se založiti za ujedinjenje podeljenog Kipra

Izvor: RTS, 25.Sep.2016, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban: Lično ću se založiti za ujedinjenje podeljenog Kipra

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun istakao je da će se lično založiti za nastavak pregovora lidera kiparskih Grka i Turaka koji imaju za cilj prevazilaženje podele na Kipru.
Ban Kimun je rekao da će Ujedinjene nacije i on, pomoći predsedniku kiparskih Grka Nikosu Anastasijadesu i lideru kiparskih Turaka Mustafi Akinciju da postignu mirovni sporazum koji bi rešio višedecenijski problem, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi AP.

Ban, koji se danas sastao sa oba lidera, pozvao ih je da "maksimalno iskoriste vreme pred njima za prevazilaženje prepreka koje koče sporazum".
Dodao je da je "vreme od ključnog značaja" i istakao da je "naredni period presudan".
Anastasijades i Akinci su se složili da im je cilj postizanje dogovora do kraja godine, navodi AFP.
Kipar je podeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju posle puča koji je organizovan sa ciljem pripajanja ostrva Grčkoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ban: Lično ću se založiti za ujedinjenje podeljenog Kipra

Izvor: B92, 25.Sep.2016

Njujork -- Generalni sekretar UN obećao je da će se lično založiti za nastavak pregovora lidera kiparskih Grka i Turaka koji imaju za cilj prevazilaženje podele na Kipru...Ban Ki Mun je rekao da će Ujedinjene nacije i on lično pomoći predsedniku kiparskih Grka Nikosu Anastasijadesu i lideru kiparskih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.