Ban Ki Mun: Alep je gori od klanice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2016, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun: Alep je gori od klanice

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je danas da je situacija u delovima Alepa koje kontrolišu pobunjenici "gora nego u klanici" i indirektno optužio Rusiju i vlasti u Damasku za ratne zločine.

On je to rekao na sednici Saveta bezbednosti o zdravstvenoj zaštiti u oružanom sukobu, povodom bombardovanja još dve bolnice u opkoljenom istočnom delu Alepa.

Ban je naveo, ne imenujući nijednu zemlju, da "oni koji koriste oružje za još veće uništavanje, tačno znaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šta rade i znaju da čine ratne zločine" i dodao da su "bolnice, klinike i medicinsko osoblje u Alepu sve vreme na meti napada".

On je poručio da je međunarodno pravo "jasno" i da se "odgovorni moraju procesuirati".

Sirijska vojska otpočela je operacije preuzimanja kontrole nad pobunjeničkim, istočnim delovima Alepa koji je protekle sedmice bio meta najjačih napada iz vazduha od početka rata.

Ero: Oni koji ne podrže rezoluciju o prekidu vatre u Alepu biće odgovorni za ratne zločine

Francuska je predložila UN rezoluciju o prekidu vatre u Alepu, a oni koji za nju ne budu glasali, rizikuju da budu odgovorni za ratne zločine, izjavio je danas šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero.

"Predlažemo da se u UN raspravlja o usvajanju rezolucije kojom bi se održao sporazum o prekidu vatre u Alepu. Ta rezolucija biće obavezna za sve, a oni koji za nju ne budu glasali, rizikuju da budu odgovorni za ratne zločine", rekao je Ero u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

On je dodao da "brutalnost najnovijih napada, sistematsko bombardovanje Alepa, gađanje bolnica i humanitarnih konvoja izazivaju gnušanje međunarodne zajednice".

Ero je ocenio da stanje u Alepu potvrđuje da "sirijski režim, uz podršku Rusije i Irana, vodi totalni rat protiv sopstvenog naroda" i poručio da Zapad "neće dopustiti da Alep postane Gernika 21. veka".

Francuski ambasador u UN Fransoa Delatr osudio je u nedelju, uoči vanredne sednice Saveta bezbednosti, "ratne zločine" nad stanovništvom Alepa i ocenio da oni "ne smeju ostati nekažnjeni".

Delatr je tada kazao novinarima da sirijski režim uz podršku Rusije ne odustaje od vojne opcije rešavanja sirijske krize, a da mu pregovori služe kao "paravan".

Sirijska vojska je posle višedevnog žestokog bombardovanja Alepa zauzela četvrt u centru grada koju su kontrolisali pobunjenici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.