Balkan na meti Amerike

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2015, 04:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan na meti Amerike

Vlada i Parlament Slovenije detaljno će ispitati informaciju da su američke i nemačke obaveštajne službe, NSA i BND, u sklopu tajne operacije borbe protiv terorizma nazvane Eikonal, u periodu od 2005. do 2008. godine prisluškivale države Balkana, uključujući i ovu zemlju.

Ministar inostranih poslova Slovenije Karl Erjavec kazao je da je dobio zadatak da ispita sumnje o prisluškivanju, a premijer ove zemlje Miro Cerar je izjavio da nadležne ustanove već prikupljaju informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << o navodima iznesenim u emisiji nezavisne televizije POP TV o operaciji Eikonal, da su strane službe pune tri godine mogle prisluškivati privatne razgovore slovenačkih državljana.

Cerar je objasnio da će posle potpunog uvida u to vlada oceniti kako dalje treba postupiti.

Ova televizija je objavila detalje navodne tajne operacije u kojoj su, preko Dojče telekoma, prisluškivani mnogi telefonski pozivi u Evropi od 2005. do 2008. godine.

Austrijski parlamentarac Peter Pilc iz stranke Zelenih otkrio je da su prisluškivane i druge zemlje Balkana: Srbija, Hrvatska i BiH, objasnivši da su u Sloveniji američke i nemačke tajne službe mogle da prate sve pozive na linijama Ljubljana-Brisel, Ljubljana-Amsterdam i Ljubljana-Roterdam njihovim preusmeravanjem u Frankfurt.

Prema informacijama Pilca, Amerikanci su iz prisluškivanih razgovora tražili "ključne reči" kao što su terorizam ili bomba, a u borbi protiv terorizma potpuno su im bile nezanimljive Estonija, Litvanija i Malta.

Agencija Hina prenosi da su američkim obaveštajcima bili interesantni i lični podaci nekih ljudi, njihovi telefonski, bankovni i poreski brojevi.

Prema tvrdnji ovog parlamentarca ti razgovori su snimani, zatim kopirani kako bi ih analizirala američka agencija u svojoj bazi u Nemačkoj.

"Cilj operacije bilo je analiziranje i filtriranje sadržaja telefonskih razgovora civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma", objasnio je Pilc i pokazao tzv. žutu listu do koje je došao svojim kanalima, tvrdeći da je reč o dokazu da su prisluškivani i obični građani.

Na "žutoj listi" iz Slovenije je spisak od 256 telefonskih linija predviđenih za prisluškivanje, a navodno, praćeni su i telefonski razgovori iz Hrvatske, i to iz Zagreba ka Roterdamu, Stokholmu, Briselu i švedskom gradu Kiste.

Dragišić kaže da se aktuelna afera u vezi sa prisluškivanjem lidera DS-a ni na koji način ne može povezati s tvrdnjama o američkim i nemačkim tajnim operacijama.

- U Srbiji je godinama unazad postalo moderno da kažete da vas neko prisluškuje. Valjda ljudi misle da su manje važni, ako nemaju i taj "detalj" u biografiji - naglašava Dragišić.

Profesor na Fakultetu bezbednosti, Zoran Dragišić, kaže za "Vesti" da bi i Srbija trebalo da se ozbiljno pozabavi ovim tvrdnjama.

- Primer Vlade Slovenije trebalo bi da slede i Hrvatska, BiH i naravno Srbija. Navodi su previše ozbiljni da bi ih zanemarili, ali iskreno sumnjam da je tajnu američku operaciju uspeo da "provali" jedan parlamentarac i da je čekao gostovanje na nekoj TV da bi je obelodanio - kaže Dragišić.

Stara priča?

Slovenački mediji prenose da je, ma koliko zvučalo ekskluzivno, otkriće Petera Pilca "stara priča". Mediji navode da je o ovoj aferi 2007. već pisao ljubljanski "Dnevnik" kada se tvrdilo da je u celu operaciju, na osnovu tajnog sporazuma slovenačke, američke i nemačke obaveštajne službe, bio uključen i Telekom Slovenija.

Ipak, ovaj stručnjak nema dilemu da američke bezbednosne službe nadgledaju komunikacije na globalnom nivou.

- Posle 11. septembra, oni su dobili mnogo šira ovlašćenja i nemam ni zrno sumnje da to i danas rade, ali sumnjam da je lako doći do tih podataka jer čine sve da ne ostavljaju tragove za sobom - ističe Dragišić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.