BOGATSTVO U Meksiku pronađeno blago u tunelu

Izvor: 24sata, 30.Okt.2014, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOGATSTVO U Meksiku pronađeno blago u tunelu

Meksički arheolozi predstavili su javnosti značajne artefakte koje su pronašli ispod piramide Pernate zmije, centralne građevineTeotihuakana, jednog od dva najveća grada prekolumbovske Amerike.

Svo ovo arheološko blago ležalo je u tunelu dugom 103 metara, koji su stručnjaci ručno prekopali, zadirući do 18 metara ispod čuvenog hrama Kecalkoatla, pernatog zmijolikog božantsva.

Meksički istraživači se nadaju da njihova otkrića ukazuju na postojanje grobnica >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << sa mumijama kraljeva Teotihuakana, velikog kompleksa piramida na 22 kilometara od meksičke prestonice koji svake godine poseti nekoliko miliona turista.

Ukoliko bi arheolozi uspeli da pronađu ove prostorije to bi bio dokaz da tela zvaničnika ovog drevnog grada nisu bila spaljivana kao što tvrdi jedan deo naučne javnosti.

- Mislili smo da ćemo završiti radove ove godine, ali pred razmerama onoga što smo otkrili, moraćemo da nastavimo sa iskopinama i iduće godine - kazao je vođa projekta "Tlalokan-Kamino", arheolog Serhio Gomes sa meksičkog Nacionalnog instituta antropologije i istorije (Inah).

Veruje se da je Teotihuakan sagrađen oko 200. godine p.n.e. Na vrhuncu moći, u V. veku, bio je najmnogoljudniji grad na svetu sa 300.000 stanovnika.

Ulaz u njegov tunel, koji je zapečaćen pre 1.800 godina, stručnjaci su otkrili 2003.

- Tunel je bio probijen u nivou podzemnih voda, jer je prema mitologiji, podzemni svet imao svoju metaforičnu geografiju: reke, planine, jezera i nebo - objasnio je Gomes.

Njegov tim je na "zidovima i tavanici tunela pronašao prah metalnog minerala, sačinjen od hematita i magnetita, što navodi na zaključak da su u njega ulazili sa bakljama od kojih bi ceo svod zasijao kao zvezdano nebo".

Svega pet odsto od 40 kilometara Teotihuakana, "grada bogova", je dosad detaljno istraženo.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.