Avganistanci u burkama maršom kroz Kabul brane prava žena

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Mar.2015, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistanci u burkama maršom kroz Kabul brane prava žena

KABUL, 5. marta (Tanjug) - Grupa Avganistanaca marširala je danas kroz Kabul obučena od glave do pete u burke, koje širom sveta predstavljaju simbol potčinjavanja žena, kako bi skrenuli pažnju na ženska prava, prenela je agencija Rojters.

Muškarci su marširali obučeni u svetlo plave burke koje su u potpunosti prekrivale njihova tela, od glave do patika i čizama.

Demonstranti, koji su povezani sa grupom "Avganistanski mirovni volonteri", saopštili su da su >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << protestnu šetnju organizovali uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta.

"Naše vlasti će Dan žena slaviti u velikim hotelima, ali mi smo želeli da ga obeležimo na ulicama'''', kaže aktivista Basir (29), dodajući da je jedan od najboljih načina da se razume kako se žene osećaju - obući burku i šetati u njoj ulicama.

Burka prekriva celo telo, sa otvorom kroz koji žene mogu da vide.

Iako su simbol načina na koji su žene tretirane u vreme talibanskog režima, u mnogim delovima Avganistana i dalje se koriste, podseća britanska agencija.

Tokom svoje vladavine 1990-ih, talibani su prisiljavali žene da nose burke u javnosti. U Avganistanu i među njegovim saveznicima raste zabrinutost da su prava žena, stecena posle pada talibanskog režima 2001., ugrožena.

U maršu je učestvovalo oko 20 muškaraca, koji su nosili transparente na kojima je pisalo: "Jednakost"'' i "Nemojte govoriti ženi šta treba da nosi"'', a reakcije su bile različite.

Saobraćajni policajac Džaved Hajdari (24) bio je blago iznerviran.

"Koja je poenta ovoga? Sve žene u mojoj porodici nose burke i ne bih im dopustio da izađu na ulicu bez njih'''', rekao je Hajdari.

Nekoliko muškaraca je izjavilo da su se osećali kao "u zatvoru" dok su nosili burke.

Neki prolaznici su zastali i posmatrali marš, smejući se i dobacujući. Jedni su bili zbunjeni, dok su drugi komentarisali da ženska prava ohrabruju prostituciju, a zbunjene su bile i neke prolaznice.

"Nije nam potrebno da neko brani naša prava"'', kaže Medina Ali, 16-godišnjakinja sa crnim velom koji joj je otkrivao samo oči.

"Ovo je strani projekat čija je svrha da se stvori loša slika o burki i Avganistanu. Cilj im je da se mi, koje pokrivamo lice, osećamo loše'''', smatra ona.

Bibi Gul (60), koja je nosila burku, kaže kako joj sin i muž govore da treba da je skine.

"Ali ja sam navikla da je nosim i nosim je već 35 godina'''', objasnila je Gul.

U izveštaju Ujedinjenih nacija iz 2013. godine navodi se da se mnogi slučajevi nasilja nad ženama ne prijavljuju, naročito u ruralnim oblastima, zaključuje britanska agencija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.