Avganistan - novo leglo Islamske države?

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jul.2016, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan - novo leglo Islamske države?

Da je Avganistan postao novo uporište Islamske države, pošto su dvojica bombaša-samoubica u subotu u tamošnjoj prestonici Kabulu ubila najmanje 80 i ranila više od 230 ljudi, ukazuje u analizi "Dojče vele".

Eksplozije u Kabulu prekinule su mirne demonstracije pripadnika naroda Hazara, persijsko - šiitske manjine u Avganistanu, navodi ''Dojče vele".

Iako se u prvom trenutku moglo pomisliti da su napad izveli sunitski talibani, u pitanju je jedna druga sunitska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ekstremistička grupa - globalno prisutna Islamska država. Ovime ta terorističika grupa stupa na veliku scenu i u nestabilnom Avganistanu.

U martu je predsednik Avganistana Ašraf Gani posle jedne vojne operacije izjavio da je Islamska država u njegovoj zemlji poražena. Posle napada u subotu najavio je "osvetu". Prema procenama američke vojske, trenutno u Avganistanu boravi oko 3.000 boraca vernih Islamskoj državi. Većina se navodno nalazi u pograničnom regionu sa Pakistanom.

Kabul i Vašington smatraju da su talibani i dalje veća opasnost. Ipak, stručnjaci za bezbednost strahuju da će zbog cepkanja talibana sve više frustriranih militanata prebeći kod džihadista. Talibani i džihadisti međusobno su zavađeni, uprkos tome što obema grupama dominiraju sunitski ekstremisti. Eksperti smatraju da je savez između dve ekstremističke grupe malo verovatan, iako bi moglo doći do određenog stepena saradnje.

- Sigurno postoje ideološka približavanja između dve grupe, ali na drugoj strani postoji jednostavno mnogo faktora koji govore protiv mogućnosti partnerstva ili čak saveza - kaže Majkl Kugelman, stručnjak za Avganistan iz vašingtonskog "Centra Vudro Vilson".

Međutim, "Dojče vele" navodi da u javnosti postoji čak i suprotna teza - možda bi jačanje Islamske države u Avganistanu konačno moglo da dovede talibane za pregovarački sto kako bi se okončao decenijski konflikt.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.