Avganistan: Mula Omar, lider talibana je umro pre dve-tri godine

Izvor: Blic, 29.Jul.2015, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan: Mula Omar, lider talibana je umro pre dve-tri godine

Lider avganistanskih talibana Mula Mohamed Omar je umro, saopštili su avganistanski vladini zvaničnici, ali iz redova ove militantne islamističke organizacije nema komentara tih tvrdnji.

Lider talibana koji je vrlo retko viđan u javnosti umro je pre dve do tri godine, tvrde iz izvora avganistanske vlade i obaveštajnih službi, ne dajući bliže detalje.

U prošlosti su, takođe, u više mahova objavljivani izveštaji o smrti Mule Omara.

Avganistanski mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su 2011. objavili da je lider talibana ubijen, ali su to kasnije demantovali pakistanski zvaničnici. Talibani su tada tvrdili da su se njihovi telefoni našli na meti hakera i da su sa njih poslate poruke kako je Mula Omar mrtav.

On nije viđen u javnosti od američke kampanje koja je naterala talibane da se sklone s vlasti 2001, nakon što su podržali lidera Al Kaide Osamu bin Ladena.

Mula Omar je preživeo američku invaziju i kao većina viših komandanata talibana izbegao zarobljavanje.

Ričard Holbruk, bivši američki izaslanik za Avganistan i Pakistan tvrdio je da se Mula Omar skriva duž granice između te dve zemlje.

Očekuje se da se avganistanski zvaničnici uskoro obrate javnosti povodom najnovijih glasina o smrti Mule Omara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.