Avetinjski tramvaj prolazi kroz Varšavu, sećanje na milione mrtvih

Izvor: Blic, 27.Jan.2015, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avetinjski tramvaj prolazi kroz Varšavu, sećanje na milione mrtvih

Avetinjski stari tramvaj ukrašen žutom Davidovom zvezdom krstari danas potpuno prazan, bez putnika Varšavom kao podsećanje Varšavljanima na susede kojih više od sedam decenija nema - na Jevreje iz Varšavskog geta koje su nemački nacisti tokom Drugog svetskog rata odvukli u koncentracione logore i poubijali u gasnim komorama.

Today in #Warsaw.Commemorating victims of the #Shoah.A ghost tram,labelled with the Star of David(photo) pic.twitter.com/GL4Lcmxsvz

Venci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i zapaljene sveće na Spomeniku junacima geta, ekumenska molitva raznih veroispovesti za žrtve holokausta i čitanje imena pobijenih jevrejskih suseda način su na koji Varšava danas na 70. godišnjicu oslobodjenja logora Aušvic, na Dan sećanja na žrtve holokausta odaje poštu ubijenima.

Obični Varšavljani kao i na ranije godišnjice zapaliće masovno u 18 časova u svojim prozorima sveće, na poziv fondacije Šalom i Poljske katoličke crkve koja je apel u nedelju pročitala vernicima u crkvama.

- Kao sveća koji plamti mora i u nama da gori sećanje na one koji su toliko patili. Obaveza svakog od nas je da se pobrine da plamen sećanja nikada ne ugasne - kazala je direktorka fondacije "Šalom" Golda Tancer.

From today's Retronaut: tram with Star of David in Nazi-occupied Warsaw, 1941. pic.twitter.com/verulsMCtg

Sveće u prozorima biće poziv i na multimedijalnu predstavu "Zid" u Jevrejskom teatru, posvećene Ireni Sendler, ženi koja je uspela da prokrijumčari i izvede gotovo pred očima nacista više od 2.500 jevrejske dece iz Varšavskog geta, obezbedi im lažne dokumente, porodice ili manastire koji će ih primiti i dati im novi život.

70. godišnjicu kraja pakla na zemlji, kako preživeli često nazivaju najveći logor koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic-Birkenau, obeležava danas cela Poljska.

U Aušvicu se zbog starosti na ovu jubilarnu godišnjicu verovatno pojavljuje poslednji put tako velika grupa preživelih logoraša, njih 300 a najviše iz Poljske i Izraela, ali i veterani vojnici crvenoarmejci koji su 27. januara 1945. godine kada su posle žestokih borbi ugledali nezamislivo - poslednjih 7.500 ljudi koje nemački nacisti nisu stigli da pobiju a bili su suviše slabi da budu poterani u marševima smrti u druge logore na teritoriji Nemačke.

.@CTVNews in Poland: Holocaust survivors return to #Auschwitz: http://t.co/13h8vlOqTI @BenCTV @CTVCanadaAM pic.twitter.com/lKOdzGuAoH

Oko 100 preživelih zajedno sa poljskim predsednikom Bronjislavom Komorovskim su još pre glavne popodnevne komemorativne ceremonije položili danas cveće na zloglasni Zid smrti u najstarijem delu logora pred kojim su nacisti obavljali masovna streljanja i pobili tu više hiljada logoraša.

- Ovde sam da prenesem dokaze o tome šta se dogodilo da to niko ne falsifikuje. Nastojimo da prenesemo kako je zaista bilo -  kazala je jedna od preživelih 92-godišnja Sabina Navara koja je u Aušvicu preživela tri i po godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Avetinjski tramvaj podseća na Holokaust

Izvor: RTS, 27.Jan.2015

. Avetinjski stari tramvaj ukrašen žutom Davidovom zvezdom krstari potpuno prazan, bez putnika Varšavom kao podsećanje Varšavljanima na susede kojih više od sedam decenija nema - na Jevreje iz geta koje su nemački nacisti tokom Drugog svetskog rata odvukli u koncentracione logore i poubijali...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.