Izvor: Blic, 19.Apr.2017, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Automobili odvezli u rikverc fabričku proizvodnju u SAD

Proizvodnja u američkim fabrikama opala je u martu najviše od avgusta prošle godine usled pada u industriji motornih vozila i delova i sektoru poslovne opreme, pokazali su objavljeni podaci Federalnih rezervi.

Kako izveštava agencija "Blumberg", fabrička proizvodnja se smanjila u martu za 0,4 odsto, nakon rasta od 0,3 procenta u februaru.

Ukupna industrijska proizvodnja je, međutim, porasla za 0,5 posto zahvaljujući skoku produkcije komunalnih preduzeća od 8,6 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << procenata, što je rekordan rast od od 1939. godine od kada se prikupljaju ovi podaci. Za razliku od martovskog skoka, komunalni sektor je u februaru zabeležio pad za 5,8 odsto.

Proizvodnja motornih vozila je u martu splasnula za tri procenta, najviše od maja prošle godine. Slaba proizvodnja u automobilskoj industriji je odraz usporavanja prodaje, što nagoveštava da će neki značajniji oporavak fabričke aktivnosti i dalje biti nestabilan.

Fabrička proizvodnja je, kada se isključi auto i industrija delova, prošlog meseca oslabila za 0,2 posto, nakon februarskog rasta od 0,3 odsto i januarskog uspona od 0,5 procenata.

Bušenje nafte i gasa povećano je za 7,7 posto, dok je proizvodnja neenergetrskih sirovina pala za 0,6 odsto posle plusa zabeleženog u februaru od 0,7 procenata.

Proizvodnja netrajnih potrošnih dobara povećana je za 2,1 posto, a nasuprot tome zabeleženo je smanjenje proizvodnje poslovne opreme za 0,4 posto, najveće od avgusta 2016.

Američke fabrike su u martu takođe proizvele manje mašina za 0,5 posto, ali su istovremeno napravile za 0,9 procenata više kompjutera i elektronskih proizvoda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.