Austrija: Zeleni izgubili najpoznatijeg člana

Izvor: Blic, 26.Jun.2017, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija: Zeleni izgubili najpoznatijeg člana

Stranka Zelenih Austrije održala je juče skupštinu, koja je trebalo da bude rutinska potvrda liste kandidata za predstojeće prevremene parlamentarne izbore, a završena je odlaskom jednog od najpoznatijih zelenih Petera Pilca.

Izglasano je, kao što je bilo dogovoreno, dvojno rukovodstvo stranke. Partiju će voditi Ingrid Felipe, a u izbornoj trci listu će predvoditi Ulrike Lunaček.

Pilc nije prošao u glasanju za cetvrto mesto na izbornoj listi, a nije želeo ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se kandiduje na nekom drugom mestu.

Nakon 31 godine u politici, on je rekao da prihvata ishod glasanja I najavio povlačenje posle izbora.

"Tada će početi moj treći život – veoma zanimljivo“, kazao je on pozdravljajući se sa partijskim prijateljima.

Njegov izostanak na listi kandidata bio je veliki šok za rukovodstvo Zelenih.

Naime, Pilc je najpoznatiji poslanik Zelenih, poznat po otkrivanju brojnih afera, na osnovu čega je veoma cenjen u političkom životu Austrije.

Najbolji dokaz za to je činjenica da je lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Sstrahe, koji se ponajviše sukobljavao sa Pilcom u parlamentu, izrazio veliko žaljenje što takva ličnost napušta političku scenu.

Stranka Zelenih, zbog njegovog odlaska imaće probleme da motiviše brojne dosadašnje birače, posebno u okruženju u kojem se vodi populistička kampanja sa svih strana političkog spektra.

Lunaček je najavila da svi koji ne žele Slobodarsku partiju Austrije (FPO) u vladi treba da glasaju samo za Zelene, čime je jasno poručila da ova stranka namerava da se pozicionira protiv desnice.

"Ne mogu da sedim skrštenih ruku i gledam kako Austrija ide u pravcu mađarskog premijera Orbana. Pre svega ne mogu da dozvolim da Austrijanci još jednom moraju da plate cenu slobodarskog učešća u vladi“, kazala je ona u svom izlaganju.

Rekla je da su Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP) poslednjih meseci veoma brzo skliznuli „u desno“.

U svakom slučaju Zeleni i u istraživanjima javnog mnjenja gube, a odlazak Pilca će se uskoro osetiti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.