Austrija: Stiglo 6.500 izbeglica, 2.200 na putu za Nemačku

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Sep.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija: Stiglo 6.500 izbeglica, 2.200 na putu za Nemačku

U Austriju je iz Mađarske ušlo oko 6.500 izbeglica, od kojih je 2.200 već krenula za Nemačku, izjavila je danas austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

Ona je to rekla novinarima na železničkoj stanici u Beču, preneo je Rojters.

Mikl-Lajtner je prethodno rekla da policija neće upotrebiti silu da bi zaustavila priliv izbeglica.

Prema njenim rečima, većina izbeglica koje od protekle noći stižu u Austriju iz Mađarske žele >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da nastave put, pretežno u Nemačku.

Mikl-Lajtner je navela da je do sada svega deset izbeglica podnelo zahtev za dobijanje azila.

Ranije je austrijski kancelar Verner Fajman saopštio da su se zbog trenutne vanredne situacije Austrija i Nemačka saglasile da migrantima dozvole da uđu u njihove zemlje, a državni sekretar za unutrašnje poslova Mađarske Karolj Kontrat da je približno 4.500 "nelegalnih migranata" iz Budimpešte i sa drugih mesta protekle noći prevezeno do austrijske granice.

U međuvremenu, nekoliko stotina migranata napustilo je budimpeštansku železničku stanicu "Keleti" (Istočna) i planira da pešači do Beča, javio je Rojters, podsećajući da se u petak oko 1.000 migranata odlučilo na takav potez.

Mađarska vlada najavila je da će obezbediti oko stotinu autobusa za prevoz izbeglica iz Budimpešte, ali je naknadno portparol vlade Zoltan Kovač rekao da nisu planirani dodatni autobusi koji bi ih prevezli do austrijske granice.

Međunarodni vozovi suspendovani, atmosfera opustenija

Na budimpeštanskoj železničkoj stanici Keleti (Istočna) i danas su suspendovani svi polasci međunarodnih vozova ka Zapadu, što ne sprečava deo migranata da kupuju karte za lokalne relacije, pre svega do Heđešhaloma, na granici ka Austriji.

Oni se sa kupljenim kartama ukrcavaju u vozove ka Heđešhalomu, koji saobraćaju na sat vremena i koji su po pravilu puni, iako imaju i po desetak vagona, a njihovo ukrcavanje nadgledaju mađarski policajci i po jedan pripadnik nemačke policije, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Inače, stanica Keleti je i danas preplavljena velikim brojem izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike, ali je za razliku od prethodnih dana, kada je situacija bila haotična, sada atmosfera opuštena.

Mnogo je dece, koja se igraju, žena i starih, pa i onih potpuno nemoćnih u invalidskim kolicima.

Mnogi od njih koriste mobilne telefone i besplatni bežični internet.

Primetno je gotovo potuno odsustvo policije.

Uočljiva je aktivnost volontera Mađara, koji na razne načine pokušavaju da olakšaju izbeglicama, što organizovanim deljenjem vode i hrane, što čišćenjem staničnog prostora od brda đubreta.

Organizovani redovi su ispred prodavnica, gde izbeglice mogu da kupe šta žele, ali i ispred toaleta, gde čeka i po četrdesetak ljudi.

Volonterka Deana je samoinicijativno odlučila da pomogne izbeglicama jer, kako je rekla izveštaču Tanjuga, ne može da gleda kako se muče. Ona izbeglicama deli hranu i nada se da će i ostali sugrađani slediti njen primer.

Na ulazu u železničku stanicu volonteri su razvili veliki transparent na kome izbeglicama poručuju da je u redu da putuju bilo kojim prevoznim sredstvom, ali da zbog sopstvene bezbednosti ne ulaze u kamione i hladnjače. Transparent je ispisan na engleskom, arapskom i mađarskom jeziku.

Inače, situaciju na Keletiju prati veliki broj novinara iz čitavog sveta.

Orban: Od 15. septembra na granici policija, a možda i vojska

Mađarska će od 15. septembra, duž svoje južne granice rasporediti policijske snage kako bi zaustavila nalet izbeglica, kao i vojsku, ukoliko taj predlog odobri parlament, saopštio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

"Posle 15. septembra nastupiće velike promene... korak po korak, stavićemo granicu pod kontrolu. Poslaćemo policiju, a ako dobijemo odobrenje parlamenta i vojsku", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

"Nije reč o 150.000 migranata koji pristižu, a koje neki žele da raspodele po kvotama, nije to ni 500.000, kako sam čuo u Briselu; reč je o milionima, desetinama miliona, jer je priliv migratata beskrajan", zaključio je Orban.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.