Australija nije podržala kandidaturu Kevina Ruda na čelo UN

Izvor: Press, 29.Jul.2016, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija nije podržala kandidaturu Kevina Ruda na čelo UN

Australija je odbila danas da podrži kandidaturu bivšeg premijera Kevina Ruda za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, saopštivši da on nije podoban za taj posao, javlja AFP
Australija je odbila danas da podrži kandidaturu bivšeg premijera Kevina Ruda za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, saopštivši da on nije podoban za taj posao, javlja AFP.
Ruda je sa mesta premijera povukla >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << njegova Laburistička stranka 2010. godine, dok su njegove kolege izjavile da mu je kancelarija haotično funkcionisala i da je sa njim bilo teško raditi, podseća francuska agencija.
"Ovo nije pitanje pristrasnosti, već dobro razmotrena odluka. Ovo je sud o Rudovoj podobnosti za tu naročitu ulogu", rekao je danas premijer Malkolm Turnbul, koji je član Liberalne partije.
Kanbera je ranije ovog meseca obelodanila da Rud, koji govori mandarinski jezik, a živi u Njujorku kao predsednik Instituta za politiku azijskog društva, želi da bude prvi čovek svetske organizacije.
Kandidate za generalnog sekretara UN nominuju njihove vlade, a Turnbul je rekao da je odlučio da ne podrži Rudovu kandidaturu nakon konsultacija sa svojim kabinetom.
Turnbul je naveo i da je svoju odluku objasnio Rudu, ali da razloge neće javno obrazlagati.
Rud, koji je bio premijer od 2007. do 2010. i još jednom, nakratko, 2013, rekao je da bi, da je nominovan, to dobro pokazalo šta Australija može da ponudi svetu.
"To bi bilo prvi put u 70-godišnjoj istoriji UN da Australija predloži kandidata za generalnog sekretara UN", napisao je Rud na svom nalogu na Fejsbuku.
Rud je, takođe, poželeo sve najbolje svim kandidatima za novog sekretara UN.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.