Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel na Rusiju da oslobodi lidera krimskih Tatara

Međunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava apelovala je danas na Rusiju da oslobodi lidera krimskih Tatara Ilmija Umerova, koji se trenutno nalazi u psihijatrijskoj bolnici.

Njegova kćerka i advokati tvrde da Umerov ima ozbiljnih zdravstvenih problema i da ne dobija odgovarajući zdravstvenu negu.

Umerova (59), koji je bivši zamenik predsednika Medžlisa, predstavničkog tela krimskih Tatara, ruska federalna bezbednosna služba (FSB) optužila je u maju za separatizam.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Krimski Vrhovni sud u aprilu je zabranio Medžlis.

Umerov je ranije ovog meseca prebačen u mentalnu ustanovu na psihijatrijsku procenu, pre nego što je sud mogao da razmotri žalbu na tu presudu, navodi AP.

Radio Slobodna Evropa preneo je ranije da je 11. avgusta, dok je Umerov bio u kućnom pritvoru tokom suđenja, sud naložio da on prođe psihijatrijsku procenu.

Nedelju dana kasnije, on je prinudno prebačen u psihijatrijsku bolnicu na 28 dana.

Umerov je jedan od najglasnijih tatarskih kritičara Kremlja, a nakon pripajanja Krima Rusiji 2014. godine, nije pobegao u Ukrajinu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HRV pozvao Rusiju da oslobodi lidera krimskih Tatara

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Avg.2016

Međunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRV) pozvala je danas Rusiju da oslobodi lidera krimskih Tatara Ilmija Umerova, koji je poslat u psihijatrijsku bolnicu...Umerov, bivši predsednik skupštine krimskih Tatara Medžlisa i jedan od najglasnijih kritičara Kremlja, odbio je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.