Analiza skupa u Sarajevu: Pozitivne poruke pretvoriti u dela

Izvor: N1 televizija, 29.Maj.2016, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analiza skupa u Sarajevu: Pozitivne poruke pretvoriti u dela

Svi lideri zemalja regiona na jednom mestu. Sastanci, poljupci, rukovanja, zajedničke forografije, uglavnom optimistične i kurtoazne poruke za budućnost i bolje odnose. Nakon svega je ključno pitanje da li će sve ono što se dešavalo protekla dva dana imati odjeka nakon što svi lideri stignu u svoje države, na svoja svakodnevna radna mesta...

Politika na Balkanu, generalno je neodgovorna. Izgovorene reči uglavnom su u svrhu manipulacije i retko koji lider oseća obavezu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da ih pretvori u dela, stav je stručnjaka. Politika većine zemalja regiona ne gleda dalje od prvih izbora. Međusobni razgovori teško da će preko noći rešiti prebleme, ali imaju svrhu.

"Regionalna diplomatija i mehanizmi koji omogućavaju makar i kalendarsko održavanje samita, odnosno susreta, na političkom vrhu imaju svoju svrhu bez obzira na rezultate. Pre svega šalju jednu poruku da su stvari u redu, da su stvari pod kontrolom i da dijalog i komunikacija mogu da teku što je ponekad izuzetno bitno", smatra Nedžma Džananović-Miraščija, profesorka na FPN-u u Sarajevu.

Zbog međusobnog podmetanja nogu, nepoverenja, politika regiona, propušta da bude bitan faktor u odlučivanju izvan njenih granica. Politički lideri propuštaju da zajedničkim snagama postanu subjekat, a ne objekat međunarodnog odlučivanja. Umesto toga konstatno upomoć pozivaju strane medijatore da rešavaju domaće probleme.

"Kad bi se tako razmišljalo onda bi zaista dosta nesporazuma i neslaganja koja postoje sada u regionu izgledali dosta smešno. Ali oni kad bi bili prevaziđeni postavilo bi se pitanje svrhovitosti mnogih lidera i njihovih politika. Te bi politike pale i oni bi bili kao u onoj staroj priči 'Car je go', a sad se čini da su oni obučeni zbog toga što podstiču različitosti i kreiraju atmosferu straha kod drugog", ističe Nenad Đurđević iz berogradskog Foruma za etničke odnose.

Spustiti političke razgovore na najniži nivo, bilateralni. Takve susrete je najteže organizovati. Ali oni su, smatra struka, ključ uspeha.

"Danas ćemo iz Sarajeva videti slike njih ruku pod ruku, odlicno raspoloženih, sa nekim pravim porukama, a za dan-dva će opet doći do nekih bilateralnih sukoba koji će biti korišćeni samo u svrhu dnevno-političkih razloga u jednoj ili drugoj zemlji iz koje dolaze", navodi Ivana Dragičević, spoljnopolitička urednica N1.

Politika regiona mora da shvati da niti jedna država nije dovoljno ekonomski ili na bilo koji drugi način jaka, da bi ostala izolovana. Lideri moraju shvatiti i da vođeni emocijama, prkosom i minulim događajima, propuštaju koristiti potencijale regiona, i konačno pružiti bolji život građanima koje prestavljaju.



Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Analiza sastanka lidera Brdo-Brioni procesa

Izvor: N1 televizija, 29.Maj.2016

Svi lideri zemalja regiona na jednom mjestu. Sastanci, poljupci, rukovanja, zajedničke forografije, uglavnom optimistične i kurtoazne poruke za budućnost i bolje odnose...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.