Amerikanci strahuju od hakera iz Severne Koreje

Izvor: Večernje novosti, 20.Dec.2014, 01:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci strahuju od hakera iz Severne Koreje

Pošto su hakeri napali kompaniju ''Sony pictures'', u SAD se javila bojazan od mnogo ozbiljnijih napada sajber-vojnika iz Severne Koreje. Eventualni napadi sajber-vojnika bi naneli značajnu štetu telekomunikacionim sistemima, energetskim mrežama i drugim sektorima od ključne važnosti za normalno funkcionisanje države, javlja Rojters, a prenosi Klix.ba. Neimenovani zvaničnici rekli su za Rojters da bi se Severna Koreja mogla okrenuti sajber ratovanju iz razloga što ne može da parira >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << drugim zemljama u vojnim segmentima kao što je naoružanje. Drugi izvor Rojtersa navodi da sajber-vojnici Severne Koreje već godinama rade na mogućnostima uništavanja kompjuterskih sistema drugih država koji kontrolišu javne sisteme vitalne za funkcioniranje svake države. "Najvažniji cilj Severne Koreje jeste da budu u mogućnosti da napadnu infrastrukturne mete u Južnoj Koreji i SAD-u“, rekao je Kim Heung-kuang, nekadašnji profesor za kompjuterske nauke koji je pobegao iz Severne Koreje. Prema navodima pojedinih američkih zvaničnika, Severna Koreja je oformila sajber-ćeliju koja je nazvana Biro 121, a koju čine neki od najsposobnijih kompjuterskih stručnjaka ove zemlje koji su ujedno prošli i vojne škole Severne Koreje, navodi Rojters.(Klix, B92)

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Sony Hakeri će ostati neotkriveni

Izvor: ITsvet.com, 20.Dec.2014

Sve je veća zabrinutost po pitanju toga da bi sajber kriminalci koji stoje iza napada na Sony Pictures Entertainment. Ukoliko se ispostavi da ove sajber kriminalce štiti Severna Koreja, malo je verovatno da će oni ikada biti sudski procesuirani. Sam proces identifikovanja i privođenja hakera veoma...

Nastavak na ITsvet.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.