Američki avioni i brodovi u Južnom kineskom moru

Izvor: Večernje novosti, 30.Maj.2015, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki avioni i brodovi u Južnom kineskom moru

Sjedinjene Američke Države su obećale da će nastaviti sa slanjem vojnih aviona i brodova u sporne delove Južnog kineskog mora i pozvale na hitnu obustavu polaganja prava Pekinga na vode u napetom regionu. Američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je na bezbednosnoj konferenciji u Singapuru da je intenziviranje aktivnosti Pekinga na polaganju prava na pomorske teritorije u Južnom kineskom moru „u raskoraku sa međunarodnim normama“, prenela je agencija AFP. „Prvo, želimo mirno >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << rešavanje svih sporova. U tom smislu, trebalo bi da se hitno i trajno zaustave polaganja prava na pomorsku teritoriju od strane svih oni koji na nju polažu pravo. Mi (SAD) se takođe protivimo svakoj daljoj militarizaciji spornih oblasti“, rekao je Karter na godišnjem Šangri-La dijalogu o bezbednosti, kom je prisustvovala i visoka vojna delegacija Kine. Iako su među onima koji polažu pravo na veštačka ostrva u Južnom kineskom moru Vijetnam, Filipini, Malezija i Tajvan, Kina je ta koja polaže pravo na mnogo veću površinu nego drugi. „Nejasno je koliko daleko će Kina ići. Zato su ove vode postale izvor napetosti u regionu i tema za naslovne strane širom sveta“, primetio je Karter. Karterovi komentari usledili su pošto su vojni zvaničnici otkrili da je Kina postavila dva velika artiljerijska vozila na jednom od veštačkih ostrva koja se stvaraju u Južnom kineskom moru. Taj podatak, ustanovljen pre najmanje nekoliko nedelja, podgrejao je strahove u Americi i širom Azije i Pacifika da će Kina pokušati da iskoristi hidromelioracijske projekte u vojne svrhe, dodaje AFP. (Izvor: sputniknews.com)

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD osudile kineske aktivnosti

Izvor: VOA, 30.Maj.2015

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter rekao je da kineske aktivnosti u Južnom kineskom moru odstupaju od međunarodnih normi i naglasio da se Sjedinjene Države protive bilo kakvoj daljoj militarizaciji spornih ostrva...Karter je na bezbjednosnoj konferenciji u Singapuru naveo da su Sjedinjene...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.