Amano: IAEA može da nadzire Iran

Izvor: VOA, 25.Avg.2015, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amano: IAEA može da nadzire Iran

Šef Medjunarodne agencije za atomsku energiju IAEA, Jukija Amano, danas je rekao da je uveren da njegova agencija ima sposobnost da odredi da li je Iran pre više od deset godina nastojao da razvije nuklearno naoružanje.

Amano je naglasio da su aranžmani sa Iranom tehnički zdravi i u skladu sa praksom provere Medjunarodne agencije.

Agencija Asosieted pres je prošle nedelje izvestila da će nacrt sporazuma izmedju IAEA i Teherana omogućiti Iranu da iskoristi sopstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << inspektore da istraže tajni nuklarni objekat Parčin.

Taj sporazum je nezavisan od dogovora koji je Iran prošlog meseca postigao sa SAD i pet drugih svetskih sila. Njime je predvidjeno praćenje iranskih nuklearnih aktivnosti i zabranjuje se Teheranu da radi na proizvodnji nuklearnog oružja u zamenu za ukidanje sankcija Iranu.

Američki Kongres će, prema očekivanjima, narednog meseca glasati o odobrenju nuklearnog sporazuma sa Iranom. Predsednik Obama je obećao da će uložiti veto ukoliko Kongres odbaci taj sporazum.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.