Alpinista evakuisan sa Mont Everesta

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jan.2017, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpinista evakuisan sa Mont Everesta

Španski alpinista, član ekspedicije koja pokušava da se popne na vrh Mont Everesta, evakuisan je helikopterom zbog nedostatka kiseonika, saopštila je danas nepalska turistička agencija koja organizuje ture zimskog uspona na najviši planinski vrh na svetu.

Karlos Rubio (38) i njegov kolega Aleks Čikon (35) nalaze se na Mont Everestu od početka januara u pokušaju da se bez boca s kiseonikom popnu na vrh.

Penjanje na Mont Everest zimi je mnogo opasnije nego u proleće >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zbog jakih vetrova i ekstremne hladnoće.

Prosečna zimska temperatura na toj planini je -36, ali može da se spusti i do -60 stepeni Celzijusa.

Od kada su prvi put Edmond Hilari i Tenzing Norgaj 1953. godine osvojili krov sveta od 8.850 metara, na Mont Everest se popelo oko 4.000 alpinista od kojih je oko 300 stradalo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.