Ako islamisti ostvare ovaj plan, to će za Irak biti APOKALIPSA

Izvor: Blic, 29.Maj.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako islamisti ostvare ovaj plan, to će za Irak biti APOKALIPSA

U severnoj pokrajini Salahedin, iračke snage upale su u veoma delikatnu borbu sa džihadistima Islamske države kod rafinerije Baiji.

U pitanju je najveća i rafinerija od krucijalnog značaja za Irak. Irački borci stoga su posebno oprezni da osiguraju da rafinerija u borbama ne bude unštena. Deo ovog glomaznog kompeksa i dalje se nalazi pod kontrolom ISIS, a crni proračuni ako džihadisti uspeju da ostvare svoje pretnje kažu da bi moglo doći do “apokalipse”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Evo prideva za vas: apokaliptično! To je scenario koji nas očekuje ukoliko borci ISIS-a uspeju da unište rafineriju. To bi potencijalno izazvalo katastrofu kakva još nije viđena u ovom ratu. Napeto je i dalje oko Ramadija gde iračke snage pokušavaju da uguše ISIS i sateraju ga sa fronta. Ali ako pogledate mapu, situacija oko Baiji rafinerije daleko je gora - rekao je američki general Entoni Tata.

On je napomenuo da je situacija utoliko dramatičnija jer američke snage nisu tamo u punom pristustvu saveznika i savetnika u vazdušnim snagama.

- Sada je to vrlo nepovezana borba i Ramadi mora pod hitno da se vrati. Ako pretnje stignu do Bagdada, tek će se onda pokrenuti iračke snage. Onda ćemo imati tu povučenu liniju rovova iz Prvog svetskog rata odmah pored Bagdada, odmah pored zelene zone. Onda situacija postaje apokaliptična - dodaje general.

On je naglasio da do toga ne sme da se dođe jer takva situacija nimalo ne bi bila dobra za čitav svet.

- Moramo da nađemo strategiju koja će nas dovesti do stabilnosti na Bliskom istoku. Ovo nikako nije dobro za svet. A ni za region. Niti za našu nacionalnu bezbednost. Prosečan Amerikanac koji se nalazi tamo, među kojima sam i ja, veoma je zabrinut zbog pretnji koje ISIS iznosi - napomenje Tata.

Kako navode Iračani, borci ISIS-a jesu malobrojni u rafineriji, ali su spremni da umru i imaju snajperiste u blizini.

Ili, svakako imaju neopisivu želju da pokažu Iraku, a pre svega i Vašingtonu koliko su spremni na borbu.

VIDEO> Pretnje ISIS-a sve dalekosežnije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.