ALARM U AMERICI Prva laptop bomba je testirana, a rezultat je ZASTRAŠUJUĆI

Izvor: Blic, 20.Jul.2017, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARM U AMERICI Prva laptop bomba je testirana, a rezultat je ZASTRAŠUJUĆI

Prva laptop bomba testirana je na pravom avionu, a prema rečima sekretara Odseka za domaću bezbednost SAD-a, Džona Kelija, "najblaže rečeno, uništila je avion".

John Kelly said DHS tested a laptop bomb on a real airplane. "To say the least, it destroyed the plane." #AspenSecurity

Ovu informaciju preneo je kolumnista "Vašington posta" na svom "tviter" nalogu, Džoš Rodžin.

Odsek za domaću bezbednost najavio je u martu zabranu unošenja laptopova u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << avione na nekoliko linija i aerdoroma na Bliskom istoku zbog ugrožene bezbednosti, dok je prošlog meseca uveo nove protokole za skeniranjene na stotinama aerodroma zbog mogućih planova terorista da targetuju komercijalne avio-linije.

Kako je AP objavio krajem juna, dodatna skeniranja će uskoro biti neophodna na aerodromima pre nego što će elektronski uređaji veći od mobilnih telefona moći da se iznesu iz SAD.

Ovaj potez mogao bi da dovede do brojnih komercijalnih problema, međutim Keli smatra da je bezbednost daleko bitnija.

- Ako se uređaji koji su veći od mobilnih telefona skenirani oni mogu u avion, ako nisu ne mogu - rekao je jedan od zvaničnika Odseka za domaću bezbednost SAD, preneo je "Aksios".

Ukoliko se ove mere ne budu poštovale, SAD će moći da suspenduju letove ka Americi, kao i da potpuno zabrane unos uređaja u avione. Kako je rekao jedan od zvaničnika, svaka zemlja bi treba da uvede iste mere.

Ove izmene uticaće na 238 aerodroma iz 105 zemalja, i na oko 2.000 letova dnevno. Prema izjavama, ove promene će možda biti implementirane već ovog leta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.