AKO NEĆEŠ MILOM...: Kineski hakeri prevarili Maležane i pokrali im tajne podatke

Izvor: Kurir, 21.Avg.2014, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AKO NEĆEŠ MILOM...: Kineski hakeri prevarili Maležane i pokrali im tajne podatke

Nezadovoljni zbog toga što Mazlezija ne objavljuje detalje o nestanku MH370, kineski hakeri poslali njihovoj vladi imejl PRONAĐEN NESTALI AVION s virusom koji je pokupio sve informacije i poslao ih u Kinu

Samo dan pošto je malezijski "boing" na letu MH370 misteriozno nestao, kineski hakeri uspeli su da provale u kompjutere zvaničnika koji su radili na slučaju i pokradu najvažnije tajne.

Vešti hakeri su prvo na imejl adrese službi Vlade Malezije poslali imejlove >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << s lažnom porukom da je nestali "boing" pronađen. Naradno da su svi zvaničnici otvorili imejlove, a u tom trenutku aktivirao se virus koji je počeo da prikuplja podatke s njihovih kompjutera i da ih šalje pravac u Kinu.

Ovaj napad se odvijao u vreme kada su malezijski zvaničnici koji su bili na čelu istrage bili žestoko kritikovani, posebno od strane Kineza, upravo zbog toga što nisu objavljivali ključne informacije vezane uz nestanak aviona.

Kad su zaposleni u Službi za bezbednost kompjuterskih podataka primetili napad, već je bilo zaraženo oko 30 kompjutera u Odeljenjima za civilno vazduhoplovstvo i nacionalnu bezbednost, kao i u "Malezija erlajnzu".

Malezija nije objavljivala sve informacije o istrazi, pa su se kineski hakeri sami snašli, Foto Reuters

"Zaposleni u Agenciji za tehnologiju i inovacije prijavili su nam postojanje problema. Podaci koji su skinuti sadržavali su poverljive informacije, uključujući i zapisnike sa sednica. Neki od njih odnosili su se i na istragu o nestanku 'boinga'",  rekao je šef malezijske Službe za bezbednost kompjuterskih, dr Amirudin Abdul Vahab.

"To je bio dobro osmišljen melver kojeg antivirus programi nisu mogli da detektuju. To je bio veoma sofisticiran napad", dodao je dr Vahab.

Istraga je pokazala da je imejl poslat iz Kine, ali drugi detalji nisu objavljeni. Osim malezijskih vlasti, na ovom slučaju navodno radi i Interpol.

Podsetimo, "boing" "Malezija erlajnza" na letu MH370 nestao je 8. marta i još se ne zna šta se dogodilo s njim.

U avionu je bilo 239 putnika i članova posade.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Kinezi hakovali podatke o nestalom MH370

Izvor: Blic, 21.Avg.2014

Samo dan nakon što je malezijski "boing" na letu MH370 misteriozno nestao, kineski hakeri su 'provalili' u računare malezijskih službenika koji su radili na slučaju...Samo dan nakon što je malezijski "boing" na letu MH370 misteriozno nestao, kineski hakeri su 'provalili' u računare malezijskih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.