12 SATI BEZ VATRE: U Gazi stupilo na snagu humanitarno primirje

Izvor: Press, 26.Jul.2014, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

12 SATI BEZ VATRE: U Gazi stupilo na snagu humanitarno primirje

Izrael i islamistički pokret Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, rekli su da će poštovati privremeni prekid vatre, pošto američki državni sekretar Džon Keri na jučerašnjim razgvorima u Kairu nije uspeo da postigne trajno primirje, navodi AFP.
U satima pre stupanja primirja na snagu u izraelskim vazdušnim napadima poginulo je 23 ljudi među kojima četvoro dece i jedan radnik hitne pomoći, saopštile su lekarske službe u Gazi.
U sukobu, koji je počeo 8. jula kada je Izrael >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << krenuo u ofanzivu da bi zaustavio raketiranje izraelske teritorije iz Gaze i uništio tunele Hamasa, poginulo je 888 Palestinaca, uglavnom civila, kao i 39 Izraelaca, među kojima su vojnici i dva civila.
Kratkotrajno primirje ustpostavljeno je nakon što je Izrael odbacio trajno primirje koje je predložio Keri.

 
Diplomatski napori da se uspostavi trajno primirje biće nastavljeni danas kada će se ministri spoljnjih poslova sukobljenih strana i Keri okupiti na razgovorima u Parizu.
Keri je juče u Kairu izjavio da Izrael i Hamas treba da usaglase "još neku terminologiju" koja se odnosi na prekid vatre, dodajući da su "naparavili okvirni dogovor" o primirju.
Prema tom predlogu, kada nastupi humanitarno primirje, delegacije Izraela i Hamasa bi trebalo da stignu u Kairo, koji je posredovao u ranijim sukobima između Izraelaca i Palesinaca, na indirektne razgovore koji bi mogli rezultirati trajnim sporazumom.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Gaza, na snazi humanitarno primirje

Izvor: RTS, 26.Jul.2014

Dvanaestočasovni humanitarni prekid vatre između Izreala i Hamasa u pojasu Gaze stupio je na snagu u sedam časova, 19. dana sukoba u kome je poginulo više stotina ljudi. ..Izrael i islamistički pokret Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, rekli su da će poštovati privremeni prekid vatre, pošto američki...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.