Železnice dobile dozvolu za Štedlerove vozove

Izvor: Blic, 02.Jun.2015, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnice dobile dozvolu za Štedlerove vozove

"Železnice Srbije" dobile su dozvolu za korišćenje novih elektromotornih "Štedlerovih" vozila, a očekuje se da će pripreme za uključenje prvih vozova u saobraćaj na relaciji Beograd-Novi Sad-Subotica biti završene sredinom juna.

Kako je navedeno u saopštenju "Železnica Srbije", to preduzeće potpisalo je ugovor sa švajcarskom kompanijom "Štadler" za isporuku 21 elektromotornog voza u martu 2013. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Do sada je srpskim železnicama isporučeno 15 "Štadlerovih" vozova, a očekuje se da će i preostalih 6 garnitura biti isporučeno u roku, odnosno do 31. avgusta 2015. godine.

Ugovor je vredan oko 99 miliona evra, a realizuje se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, navodi se u saopštenju "Železnica Srbije" kojoj je dozvolu za novi elektromotorni voz serije 413/417 "Štadler Flirt III" izdala Direkcija za železnice.

"'Štadler Flirt III' označava 'brzi laki inovativni voz', maksimalne brzine 160 kilometara na sat. Reč je o vozu savremene koncepcije, sa tehničkim rešenjima koja su u skladu sa najnovijim evropskim standardima koji se uvode i na vozilima za druge evropske železničke operatere", objašnjeno je u saopštenju.

Pored brzine i izuzetnog eksternog dizajna, taj voz pruža potreban komfor putnicima zahvaljujući prektičnom enterijeru, bezbednom ulazištu i elektronskom automatskom sistemu za informisanje.

U saopštenju se navodi da je to niskopodni tip voza sa 234 mesta za sedenje, 14 "tip-up" sedišta i 12 sedišta prvog razreda, kao i višenamenskim pregradama za invalidska kolica, dečja kolica i bicikle.

Železnice su saopštile da će se novi vozovi postepeno uvoditi u saobraćaj na ostalim magistralnim elektrificiranim prugama "Železnica Srbije", odnosno na relacijama Beograd-Užice-Prijepolje Teretna, Beograd-Kraljevo, Beograd-Šid i Beograd-Niš-Preševo.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

ŽELEZNICE SRBIJE: Dobijena dozvola za Štedlerove vozove

Izvor: Kurir, 02.Jun.2015

To su niskopodni tipovi voza sa 234 mesta za sedenje, 14 "tip-up" sedišta i 12 sedišta prvog razreda, kao i višenamenskim pregradama za invalidska kolica, dečja kolica i bicikle..BEOGRAD - "Železnice Srbije" dobile su dozvolu za korišćenje novih elektromotornih "Štedlerovih" vozila, a očekuje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.