Za najam hektara i 450 EUR

Izvor: B92, 02.Sep.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za najam hektara i 450 EUR

Izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici ove godine je naišlo na slabije interesovanje zbog manjih površina i lošeg kvaliteta površina.

Šef Kancelarije za poljoprivredno zemljište u Subotici, Grgur Stipić, izjavio je da se očekuje da će ukupno biti izdato oko 600 od ponuđenih oko 2.500 hektara.

Prema njegovim rečima, veće interesovanje vladalo je za zemljište od prve do četvrte klase, dok su površine koje su lošeg kvaliteta, ili su u režimu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštite, izdavane po početnim, daleko nižim cenama od prosečnih, odnosno za 1.500 dinara po hektaru.

On je dodao da je u toku jučerašnjeg dana od ponuđenih 1.000 hektara izlicitirano oko 250 hektara zemljišta po prosečnim cenama na nivou početnih, između 20.000 i 25.000 dinara po hektaru.

Kako je napomenuo, za obradivo zemljište većeg kvaliteta cena je bila 30.000 dinara po hektaru. Veće interesovanje, zbog atraktivnosti zemljišta vladalo je danas.

Naime, danas je bilo ponuđeno zemljište u katastarskoj opštini Žednik, gde je bilo ponuđeno zemljište koje je bilo predviđeno za pošumljavljanje, ali je zbog toga što je ugovor o tom poslu u međuvremenu raskinut to zemljište uvršteno u program licitacija.

"Tu je bilo zainteresovanih proizvođača. Na dva javna nadmetanja su cene dostigle i 100 odsto veći iznos od početnih, tako da će te licitacije biti nastavljene kada isteknu rokovi za dopunu depozita. Za sada je najviša ponuđena cena za te površine bila 49.000 dinara (po hektaru)", rekao je Stipić.

Površine koje ne budu izdate, među koje spadaju napušteni voćnjaci i vinogradi, biće privedene nameni tako što će, prema Stipićevim rečima, u njihovo uređenje biti uložena namenska sredstva kako bi se i na njima omogućila poljoprivredna proizvodnja.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.