Vulin: Briga o deci migranata bez pratnje na visokom nivou

Izvor: Press, 27.Jun.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Briga o deci migranata bez pratnje na visokom nivou

Do zatvaranja Balkanske rute kroz Srbiju je prošlo 600.000 migranata, a da ni jedno dete nije izgubljeno ili nestalo, dok je briga o njima na visokom nivou, izjavio je danas u Subotici ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin.
foto: tanjug.rs
Do zatvaranja Balkanske rute kroz Srbiju je prošlo 600.000 migranata, a da ni jedno dete nije izgubljeno ili nestalo, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je briga o njima na visokom nivou, izjavio je danas u Subotici ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin.  
Vulin je zajedno sa direktorkom švajcarske Agencije za razvoj i saradnju u Srbiji Izabel Perič položio kamen temeljac za izgradnju novog objekta pri domu za decu “Kolevka” u Subotici, u kojem će moći da budu smeštena deca migranti bez roditeljskog staranja.  
Zahvaljujući se švajcarskoj agenciji na donaciji vrednoj više od pola miliona švajcarskih franaka, Vulin je naglasio da su naveći deo troškova migrantske krize u Srbiji obezbedili donatori, te da će slični centri, osim u Subotici, biti obezbeđeni na celoj ruti, odnosno i u Nišu i Beogradu.
"Ovaj objekat i ostali objekti su nastali kao posledica migrantske krize, ali, da bi smo znali koliki je značaj ovog objekte jeste da je ovo naša obaveza prema poglavlju 23 i poglavlju 24 gde mi moramo da obezbedimo ovakve smeštajne kapacitete, upravo za ove namene. A, evo, kao što vidite, bez budžetskih sredstava Republike Srbije odgovorićemo i na ovu potrebu", rekao je Vulin. 
Vulin je još jednom ponovio da Srbija nije odgovorna za migrantsku krizu, ali da se nosi sa njenim posledicama. 
"Zaista bi bilo nepravedno i preveliko očekivanje od Srbije da svojim budžetskim sredstvima rešava sve probleme i potrebe migranata koji prolaze kroz teritoriju Republike Srbije", rekao je Vulin. 
Takođe je rekao da ne postoji precizan podatak o tome koliko je dece bez pratnje roditelja do sada prošlo krize Srbiju, ali da ni jedno dete nije ostalo "bez pažnje nadležnih Centara za socijalni rad".
On je dodao da nije bilo slučajeva dece koja su u potpunosti bila bez roditeljske pratnje, već da deca obično putuju u srodničkim ili vršnjačkim grupama i imaju pratnju odrasle osobe ili se trude da dođu do zemlje u kojoj su njihovi roditelji, zbog čega Srbija preduzima i aktivnosti na spajanju porodica. 
"Kroz Srbiju je pre no što je balkanska ruta zatvorena prošlo zvanično i registrovano više od 600. 000 ljudi. I, kao što znate, od tih 600.000 ljudi nije se desio ni jedan jedini incident i nikome nije učinjeno ništa nažao - ni jedno dete ovde nije izgubljeno, ni jedno dete ovde nije nestalo i za to zaista treba dati veliko priznanje građanima i Vladi Republike Srbije", naglasio je Vulin. 
Direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji Izabel Perič naglasila je da je izgradnja doma omogućena kroz ugovor između dve zemlje o migracionom partnerstvu. 
"Švajcarska je za programe iz oblasti migracija do sada, u poslednje četiri godine, uložila 4,3 miliona evra. Od toga jedan milion je bio raspoređen tokom migrantske krize. Jako je dobro i bitno da se ovakvi rade sa institucijama sistema kako bi ove usloge ostale na korišćenje i nakon isteka samog projekta", naglasila je ona. 
Direktor "Kolevke" Nenad Kozomora rekao je da je tokom protekle dve godine u prihvatilištu ovog doma privremeno bilo smešteno oko 80-oro dece, zajedno sa njihovim roditeljima, koju su proseku boravili po sedam dana. 
"Imamo određeno iskustvo i kapacitete da u narednom periodu, dok god traje migrantska kriza, da sprovedemo ono što se od nas očekuje", rekao je Kozomora, uz napomenu da će u novom objektu biti smeštena samo deca bez pratnje roditelja. 
Radovi na objektu površine 250 kvadratnih metara biće završeni do septembra, ukupna vrednost radova procenjena je na oko 24 miliona dinara, a u njemu će moći da bude smešteno 16-oro dece. 
Vulin: Srbija želi mir, ali joj je sve teže da to radi sama
Vulin je izjavio da izjave, prema kojima politički vrh Srbije nije poželjan na komemoraciji u Potočarima, podižu političke tenzije, i poručio da je Srbija okrenuta regionalnom miru i saradnji, ali da joj je sve teže da to radi sama.
Vulin je ujedno i pozvao sve predstavnike bošnjačkog naroda da dođu na komemoraciju u Bratuncu, da pognu glavu i razumeju patnju, muku i sve što se dogodilo na prostorima Bosne i Hercegovine.
"Ja ću biti na komemoraciji u Bratuncu, i garantujem da im se neće desiti ono što se desilo Aleksandru Vučiću u Srebrenici, i da ću biti zajedno sa njima, i da neće poleteti nijedan kamen na njih, i da niko neće pokušati da ih ubije", rekao je Vulin odgovarajući na pitanje novinara.
Vulin je dodao da će se predstavnici bošnjačkog naroda u Bratuncu osećati kao dobrodošli, ističući da je dobrodošlo svako ljudsko biće koje razume patnju drugog ljudskog bića.
"Prošlo je godinu dana, a još ne znamo ko je odgovoran za pokušaj ubistva. Prošlo je godinu dana i, umesto da idemo napred, mi se vraćamo u sukobe i podele. Srbija je okrenuta regionalnoj saradnji, miru i pomirenju, ali je sve teže da to radi sama", naglasio je Vulin.
Ministar za rad je izjavio i da je od poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića očekivao da se izvini za ružan govor o Srbima, kao i od načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića da će reagovati i zaštititi svoje srpske sugrađane od uvreda.
"Očekivao sam da će neko iz vlasti BiH izaći i reći godinu dana kasnije ko je pokušao da ubije Vučića, ko su izvršioci, pomagači, inspiratori, ali ništa od toga se nije desilo", rekao je Vulin.
Prema njegovim rečima dogodilo se samo to da se "jedan duboko ljudski, humani, solidarni gest najviših predstavnika Srbije", kao što je odlazak na groblje u Potočare, pretvori u "plod jedne ružne političke igre".
"Vučić nije priznao genocid, jer ne može da prizna genocid. Srbija ne može da prizna genocid. Ujedinjene nacije nisu priznale nikakav genocid. Ako hoćete od duboke ljudske solidarnosti i potresenosti nečijom žrtvom, i od poštovanja tuđih žrtava da pravite politiku, to neka ide na vašu dušu", zaključio je Vulin.
 
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.