Usevi u subotičkom ataru izloženi golomrazici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2017, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usevi u subotičkom ataru izloženi golomrazici

Usevi u subotičkom ataru izloženi su golomrazici. Snežne padavine nisu na vreme "pokrile" ozime useve, tako da su niske temperature ostavile traga na uljanoj repici i ječmu. S kojim posledicama – znaće se po otopljenju.

Pre ledenog talasa u Subotici nije bilo značajnijih snežnih padavina, tako da usevi nisu na adekvatan način zaštićeni od mogućih posledica. Od 07- do 10. januara temperature su se kretale u rasponu od minus četrnaest do minus devetnaest stepeni. Prave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posledice će se videti tek po otopljavanju, mada se već sada vide oštećenja na ječmu i uljanoj repici.

"Za sad, ono što je evidentno, to je da su kod uljane repice izmrzle lisne drške, tako da će doći do defolijacije useva, odnosno do izmrzavanja kasnijih liski koje su još uvek zelene, ali su konzervirane na ovim niskim temperaturama. Vegetativni kup uljane repice se nalazi ispod nivoa ili na nivou površine zemljišta. S obzirom da je otpornost uljane repice nekih minus petnaest – videćemo da li će doći do nekih problema, proređivanja, izmrzavanja delimičnog useva, ali tek krajem februara kada temperature krenu u dovoljno veliki plus", kaže za RTV Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica.

Zemljište u Subotičkom ataru je prilično zamrznuto, zbog čega Poljoprivredna stručna služba ove godine ne može da savetuje poljoprivrednicima da tokom januara rade tradicionalne en-min analize zemljišta, kako bi se utvrdila optimalna količina mineralnih đubriva potrebnih za prihranu ozimih strnina.

"Ove godine nismo uzeli ni uzorke, zemljište je smrznuto do dubine od 20 centimetara i kada dođe do otopljenja, ono će početi da se odmrzava od površine i od dole, tako da će u sredini ostati jedan smrznuti sloj nekoliko dana. Ukoliko bi se desilo da se preuranjeno baci đubrivo, a da bude padavina, UREA koja je rastvorljiva sa vodom na neravnim terenima moglo bi se desiti da dođe do oticanja đubriva sa padavinama", dodaje Varga.

Kako sada stvari stoje, prihrana će moći da se obavlja tek od polovine februara ili tokom marta, u zavisnosti od mineralnog đubriva. Poljoprivredna stručna službe planira uzorkovanje za polovinu februara, na osnovu čega će dati preporuke za prihranu ozimih strnina, a kojih se subotički poljoprivrednici iz godine u godinu sve više pridržavaju, što za posledicu ima optimalnu upotrebu đubriva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.