U Srbiji će ugostiti Papu tek nakon što posjeti Jasenovac

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Maj.2015, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji će ugostiti Papu tek nakon što posjeti Jasenovac

VINKOVCI - Za posjeta Subotici i subotičkim vjernicima katolicima, kardinal Kurt Koch, papin izaslanik i predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana koji je u višednevnom posjetu Srbiji, na upit tamošnjih vjernika kada će papa Franjo posjetiti Srbiju gdje je 5 posto katolika, nije mogao dati ni približan odgovor kada će se to dogoditi jer, kako je dobro detektirao, katolički vjernici "ne mogu odlučitijer ima i drugih strana koje taj posjet trebaju prihvatiti" >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

Dakako, mislio je na Srpsku pravoslavnu crkvu koja već godinama odbija bilo kakve temeljitije rasprave o mogućem dolasku Pape, ranije Pavla II i Benedikta XVI, a sada i pape Franje. Kako bi se uputio poziv Papi, potreban je konsenzus SPC i države, a tu, čini se nema suglasnosti. Prije mjesec i pol srpski  predsjednik Tomislav Nikolić krenuo je u Vatikan na audijenciju kod pape Franje kako bi ga pozvao u Srbiju, ali ne kao vjerskog poglavara već državnika, prvog čovjeka Vatikana, ali se zrakoplov pod čudnim okolnostima pokvario (stjuardesa je slučajno prolila kavu po uređajima u kokpitu, kako je bilo službeno objašnjenje) pa se Nikolić neobavljena posla morao vratiti.

Iako je razlog dolaska kardinala Kocha razgovor s visokodostojanstvenicima SPC, poglavito patrijarhom Irinejom, o njihovom stavu o kardinalu Alojziju Stepincu prije njegove kanonizacije, u srpskim medijima nagađaju kako bi moglo biti riejči i o papinom posjetu Srbiji, ali i mogućem pozivu patrijarha Irineja u Vatikan. Svoj stav o Stepincu i njegovoj kanonizaciji SPC izrazila je u pismu što ga je u srpnju prošle godine poslala u Vatikan i, iako sadržaj nije poznat, valja pretpostaviti kako na proglašenje Stepinca svecem, sigurmo ne gledaju blagonaklono. Uz već ranije izražene nepovoljne stavove kako se Vatikan nikada nije jasno odredio prema događanjima u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu, zadnjih godina je kanonizacija Stepinca ključni razlog što SPC, a ni država, ne želi pozvati Papu u Srbiju.

Prilikom priprema za obilježavanje 1700. obljetnice Milanskog edikta u Nišu, u rujnu 2013. bilo je razgovora o mogućem pozivu papi Benediktu XVI da nazoči ovom događaju, ali tome se usprotivila Ruska pravoslavna crkva koja, čini se, ima presudan utjecaj na SPC. Naime, Srpski patrijarh Irinej je tada izjavio kako su im iz Ruske pravoslavne crkve poručili da, ako Papa dođe u Niš, ruski patrijarh neće doći, "a nama je do ruskog stava veoma stalo". Uz to, pokojni patrijarh Pavle, kao i njegov nasljednik Irinej (a takav stav je zastupao i pokojni metropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović), prije nego dođe u Srbiju, Papa mora prvo pohoditi Jasenovac i pokloniti se žrtvama. No, Vatikan na uvjetovanja ne pristaje.

U srpskim medijima nagađaju bi se moglo dogoditi da za posjeta pape Franje Sarajevu 6. lipnja, dođe do susreta s patrijarhom Irinejom ili barem s nekim od njegovih suradnika, ali odluku o tome donosi Sveti arhijerejski sabor koji nije sklon prevelikom približavanju Vatikanu. Također nagađaju kako bi papa Franjo, obzirom na njegovu opće poznatu toleranciju i uvažavanje drukčijih, mogao posjetiti Jasenovac što bi bio ustupak da odobrovolji i "omekša" Srpsku pravoslavnu crkvu po pitanju kanonizacije Alojzija Stepinca, ali za sada nije poznato da li će t6. lipnja Papa otići i u Donju Gradinu, na desnoj obali Save, koja pripada kompleksu logora Jasenovac. To bi, nagađaju mediji ali i politički analitičari, mogla biti "propusnica" za njegov dolazak u Srbiju i podsjećaju na riječi pokojnog patrijarha Germana kako "put svakog pape do Beograda vodi preko Jasenovca i istinskog pokajanja na stratištu srpskih žrtava".
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.