Tijanini roditelji: Po zakonu odmah da krene potraga

Izvor: Politika, 30.Avg.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tijanini roditelji: Po zakonu odmah da krene potraga

Mirjana i Igor Jurić, roditelji ubijene devojčice Tijane iz Subotice, traže da nadležni organi potragu raspisuju u roku ne dužem od jednog sata i da traganje traje dok se osoba ne pronađe

 Predloženim izmenama Zakona o policiji, odnosno njegovog člana 72 koji reguliše uslove i način traganja za licima čiji je nestanak prijavljen, Mirjana i Igor Jurić, roditelji tragično nastradale devojčice Tijane (15) iz Subotice, traže da nadležni organi potragu raspisuju u roku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne dužem od jednog sata i da traganje traje dok se osoba ne pronađe. Oni su se, kako navode, na ovaj korak odlučili zato što pomenuti zakon ne definiše vreme za koje nadležne službe kreću u potragu, niti koliko ona traje.

Tijanin otac Igor Jurić kaže za „Politiku”, a to je izneo i u obrazloženju predloga za izmenu Zakona o policiji, da rok za raspisivanje potrage mora da bude što kraći.

– Potragu za nestalim licem policija raspisuje u različitim rokovima, a meni je stalo da on bude što kraći. U nekim slučajevima bitnu ulogu igraju i minuti, a da ne govorim o satima ili danima. Iz tog razloga, predložili smo da se potraga raspisuje u roku od sat vremena od trenutka kada se uoči nestanak neke osobe, a smatram i da je isto tako važno jasno definisati pojam nestalog lica, kao i napraviti razliku između nestalog maloletnog i punoletnog lica. Treba da se definišu i kriterijumi za utvrđivanje nestanka ili proglašavanja lica nestalim, ali da taj proces ne traje duže od sat vremena – objašnjava Jurić.

Izvestan problem, kako kaže, može da pravi i činjenica da neke policijske stanice prijave o nestalom licu zaprimaju isključivo od članova porodice i familije. Zbog toga, Jurić smatra da i ova oblast treba da bude definisana zakonom, odnosno da nestanak osobe mogu da prijave i njeni prijatelji, odnosno lica koja su poslednja imala kontakt s njim.

– Hipotetički, šta se dešava u slučaju kada, recimo, prijatelji krenu na put, a jedan od njih tokom puta nestane, a to ne znaju ni prijatelji ni porodica? Bilo bi dobro i kada bi policiji bilo omogućeno da, u slučaju kada je već raspisana potraga, bez čekanja može da izvrši elektronsku proveru kretanja lica čiji je nestanak prijavljen, locirajući telefone ili primenjujući neku drugu meru elektronskog nadzora. Vreme koje se „potroši” na pribavljanje listinga ili poslednjih pozicija lica za kojim se traga smanjuju šansu da ono bude pronađeno nepovređeno. I ovu oblast je, takođe, potrebno urediti zakonom – smatra otac tragično nastradale devojčice.

Jurić navodi da ga je tragični događaj koji je zadesio članove njegove porodice naterao da sagleda problematiku nestalih i uradi sve kako bi se ova oblast zakonski što bolje regulisala.

– Smatram da ovoj temi u domaćem zakonodavstvu nije posvećeno dovoljno pažnje ali i značaja. Komunicirajući, s ne malim brojem ljudi, koji su mi tokom prethodnog perioda slali poruke podrške, a među kojima je bilo i onih koji su imali slična iskustva, shvatio sam da, osim toga što Zakon o policiji ne uređuje problematiku nestalih lica, raspisivanja potrage i vreme za koje ona počinje, to ne rade ni podzakonski akti koji su obavezujući za postupanje policije. U materijalu koji mi je bio dostupan, nisam našao ni pravilnik ili depešu kojom se definiše potraga, ali i raspis o traganju za nestalim licem u smislu koje se operativno-tehničko-administrativno-pravne radnje sve obavljaju, na koji način i u kojim rokovima – objašnjava Jurić.

Podaci koji su mu bili dostupni, kako kaže, ukazivali su i na činjenicu da vreme u kojem se prijava o nestanku lica zaprima varira od 24 do čak 72 časa.

– S obzirom na to da u modernom društvu postoji potreba zakonskog uređenja svakog segmenta života, možda bi trebalo razmisliti i o uvođenju potpuno novog zakona koji bi se odnosio na nestala lica, ali i zakona kojim bi se definisale potrage za njima – zaključuje na kraju Jurić.

Šta piše u članu 72

U Članu 72 Zakona o policiji, čiju izmenu traži porodica Jurić, navodi se da je „policija ovlašćena da sprovodi mere traganja za licima i predmetima, da se traganje raspisuje poternicom, potragom i raspisom o traganju, kao i da se poternica raspisuje po posebnom zakonu”.

Objava se raspisuje radi: utvrđivanja prebivališta ili boravišta lica, u skladu s posebnim zakonom; utvrđivanja identiteta lica koje nije u stanju da pruži lične podatke ili utvrđivanja identiteta leša za koji se ne mogu utvrditi podaci; pronalaska predmeta u vezi s krivičnim delom ili prekršajem, u skladu s posebnim propisima, ili predmetima koji su pronađeni ili nestali; oduzimanja predmeta ili isprava na osnovu odluke suda ili organa, navodi se u pomenutom članu Zakona o policiji.

Kada i kako postupa policija

Policija postupa odmah, bez odlaganja, kada je reč o prijavama nestanka dece do 14 godina. Isto važi i za maloletnike koji imaju između 14 i 18 godina, pa i za mlađe punoletne od 18 do 20 godina, kada je reč o nekarakterističnim nestancima. Na primer, kada nestane mlada osoba iz normalne porodice, koja do tada nije bežala od kuće ili odlazila bez javljanja ukućanima. Ako je takvo ponašanje postojalo ranije, policija ima diskreciono pravo da početak istrage odloži za 24 časa ne bi li se nestala osoba u međuvremenu pojavila.

MUP Srbije sprovodi različite metode potrage u zavisnosti od toga da li je dete nestalo u ruralnoj ili urbanoj sredini. Kada je reč o ruralnoj sredini, procedura je takva da se obaveštavaju sve policijske uprave u okolini, na mesto nestanka izlaze raspoložive snage policije i Žandarmerije, kao i vodiči službenih pasa, da bi se „pročešljao” teren.

Međutim, takve snage se ne mogu u nedogled zadržavati na terenu, zbog drugih zadataka MUP-a, pa se povlače pošto se teren detaljno pretraži. Od potrage se ni tada ne odustaje, već posao nastavljaju operativci, pokušavajući da pronađu neki trag.

Kada je reč o traženju nestale dece u gradovima, uz operativce koji dolaze u porodicu, angažuju se patrole i interventne ekipe kojima se daje opis deteta za kojim se traga. Obaveštavaju se i socijalni radnici, obavljaju se razgovori s mogućim svedocima koji bi mogli nešto da znaju o okolnostima pod kojima je nestalo dete ili su ga videli negde na ulici.

Miroslava Derikonjić

objavljeno: 31.08.2014.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.