Telima blokirali mehanizaciju

Izvor: Blic, 01.Avg.2014, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telima blokirali mehanizaciju

Desetine Subotičana juče su telima zaustavili mehanizaciju kojom je dopremljena oprema za baznu stanicu mobilne telefonije. PROTEST: Stanovnici Ulice Dinka Šimunovića zaustavili gradnju bazne stanice

U Ulici Dinka Šimunovića nekoliko desetina građana MZ Ker su od jutra telima držali u blokadi specijalna vozila kojima je dopremljena oprema za baznu stanicu.

Nakon višesatnog ubeđivanja građana i predstavnika firme „Konsing“ iz Beograda, koja je izvođač >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << radova, pojavio se i gradonačelnik Subotice Jene Maglai koji je zabranio nastavak radova.

Na toj lokaciji je krajem maja već pokušana gradnja bazne stanice, ali su građani i tada sprečili postavljanje antene visoke oko 30 metara, jer ne žele toliki nivo zračenja u komšiluku. Tada su tražili obustavu radova, ali investitor nije odustao.

Komšije

Došli su pre podne, kada su mislili da su svi ljudi na poslu ili na godišnjim odmorima, ali ja sam odmah alarmirala komšije koji su tu i uspeli smo da ih zaustavimo, kaže Marija Maksimović.

Kamione sa elementima za gradnju bazne stanice prva je, juče ujutro, primetila Marija Maksimović koja je odmah alarmirala komšiluk.

- Pravila sam kolače kada sam videla da dolaze. Odmah sam istrčala iz kuće i stala ispred kamiona. Nisam im dozvolila da prođu dalje. Imam četvoro unučadi koja su često kod mene i ne želim da budu izloženi zračenju - kaže Maksimovićeva.

Tomo Gabrić živi u Ulici Dinka Maksimovića, dvadesetak metara od lokacije na kojoj je trebalo da bude postavljena bazna stanica.

- Tajno su uradili i pripremne radove, iza zatvorene kapije i bez javno istaknute table na kojoj treba da stoje podaci o investitoru i tipu gradnje. Tek kasnije, s mog prozora preko puta sporne lokacije, video sam šta se dešava. Organizovali smo se i preko MZ tražili obustavu radova - kaže Gabrić.

Goran Dačić, predstavnik firme „Konsing“, kaže da postoji sva dokumentacija za gradnju bazne stanice.

- Uložili smo velika sredstva u pripremne radove i bila bi nam načinjena velika šteta ako odustanemo od posla - rekao je Dačić.

Gradonačelnik Jene Maglai zabranio dalje radove

Nakon što predstavnici firme „Konsing“ i građani nisu mogli da se dogovore, stigao je Maglai i zabranio bilo kakve dalje radove.

- Pisao sam kompaniji Telekom Srbija i tražio da se obustave radovi i da se nađe nova lokacija. Ovo što oni rade nije normalno. Traže od privatnika lokacije za postavljanje baznih stanica bez konsultovanja s Gradskom upravom. Lično ću staviti van snage rešenje o gradnji bazne stanice na ovoj lokaciji i, ako treba, grad će platiti izvođaču radova ono što je dosad urađeno - rekao je Maglai, što je izazvalo oduševljenje okupljenih građana.

Dačić je na to rekao da će podneti krivične prijave protiv grada i okupljenih, kako bi nadoknadili štetu zbog obustave radova.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.