Subotica slavi Dan grada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2015, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica slavi Dan grada

Svečanom sednicom Skupštine grada i podizanjem gradske zastave na jarbol ispred Gradske kuće, u Subotici je počelo obeležavanje Dan grada.

Gradonačelnik Jene Maglai je u govoru na svečanoj sednici, između ostalog, rekao da se Subotica, kao i drugi gradovi u zemlji, već više od dve decenije suočava sa brojnim teškim izazovima, a da se danas izdvajaju odlazak mladih iz grada u bogatije zemlje i situacija s migrantima.

Prema njegovoj oceni, u takvoj situaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zajednica ima nekoliko opcija, između ostalog, da stane i stalno kritikuje, toneći u mentalitet ovog područja oličenog u inertnosti i pesimizmu, što je, kako je rekao, neprihvatljivo.

On, međutim, smatra da Subotica "i te kako ima perspektivu", te da je bliža tom cilju nego ranije, navodeći rezultate stranih i domaćih investitora koji za naredni period planiraju otvaranje više od 2.000 radnih mesta, kao i realizaciju infrastrukturnih projekata koji rešavaju decenijske probleme.

"Subotica na dobrom putu da povrati staru slavu, da bude idealna za život i za biznis", ocenio je Maglai..

Prema njegovoj oceni, opcija po kojoj bi grad tonuo u mentalitet ovog područja oličenog u inertnosti i pesimizmu, je neprihvatljiva.

Potpredsednica Vlade Kori Udovički ocenila je da sa više od dva veka statusa grada i velikim brojem etničkih grupa - Subotica prestonica multinacionalnosti u Srbiji.

Ona se u obraćanju na Svečanoj sednici Skupštine grada, između ostalog, osvrnula i na migrantsku krizu, sa kojom se i Subotica suočava, rekavši da će ona da traje i da će da naraste.

"To kako se Srbija suočava s tom krizom, ljudskosti i solidarnosti koju pokazuje je primer koji pokazujemo susedima i Evropskoj uniji ka kojoj težimo, i to mnogo znači. Svako ko se ljudski i organizovano ponaša je ambasador Srbije, da donesemo promenu koja je važna, promenu u odnosu na to kako svet gleda nas", ocenila je ona.

Udovički je nabrojane ekonomske prilike i projekte koji su pred Suboticom ocenila kao impresivne, ocenivši kako je sigurno da je Subotica imala sreće, ali i da je radila i iskoristila priliku koja je pružena.

S tim u vezi, po njenoj oceni, organizacija u Subotici je primer za ostatak Srbije kako da se privuku investitori, uz poštovanje prava i propisa, jer je najvažniji zadatak svih u zemlji, kako je rekla, otvaranje radnih mesta.

Osim Kori Udovički, sednici prisustvuju i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, dosadašnji počasni građani, predstavnici diplomatskog kora, partnerskih gradova iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, predstavnici Pokrajinskih organa, Severno-bačkog okruga, republički i pokrajinski poslanici, predstavnici nacionalnih saveta sa sedištem u Subotici.

Na sednici je dodeljeno i gradsko priznanje "Počasni građanin", koje je ove godine poneo Đula Seleši, poznati hidrolog.

Dan grada se 1. septembra obeležava u znak sećanja na 1779. godinu, kada je austrougarska monarhinja Marija Terezija proglasila Suboticu slobodnim kraljevskim gradom.

Pod sloganom "Rođendan grada" priređen je višednevni kulturni, zabavni i sportski program, kao i koncerti, među kojima se izdvajaju nastupi Garavog sokaka i Lajka Feliksa.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.