Subotica: Predstavljena socijalno odgovorna preduzeća

Izvor: Radio 021, 25.Nov.2014, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Predstavljena socijalno odgovorna preduzeća

Prezentacija socijalno odgovornih subotičkih preduzeća, koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom održana je u Subotici.

Prezentacija je imala za cilj da ukaže na primere dobre prakse i značaj uključivanja ovih osoba u svet rada.

Sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević je najavio rigorozniji inspekcijski nadzor za one koji ne budu poštovali Zakon o profesionalnohj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << invaliditetom. Jedno od socijalno najodgovornijih subotičkih preduzeća, svakako je štamparija "Čikoš".

U ovom preduzeću, osobe sa invaliditetom privređuju još od 1993. Godine. Danas ovo uspešno preduzeće broji 49 zaposlenih, od kojih su čak 30 zaposlenih, osobe sa invaliditetom. Prema podacima, čak svaki deseti građanin Subotice ima neki oblik invaliditeta. Iako Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom predviđa da svako preduzeće koje ima više od 20 zaposlenih, mora zaposliti osobu sa invaliditetom, najveći problem ovih osoba je marginalizacija upravo u svetu rada.

Nakon utvrđivanja predloga budžeta, biće predviđeni i iznosi namenjeni aktivnim merama zapošljavanja, koje će poseban naglasak staviti na zapošljavanje ovih socijalno najugroženijih grupa.Ivanišević je pozvao građane koji žele da otvore preduzeća i zaštitne radionice da se obrate Ministzarstvu za rad i zapošljavanje, kako bi dobili pomoć, kakao kod samog osnivanja preduzeća, tako i kod obezbeđivanja povlastica.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.