Stigao prvi Štadlerov voz za srpske železnice

Izvor: Večernje novosti, 20.Sep.2014, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigao prvi Štadlerov voz za srpske železnice

Prvi elektromotorni voz Štadler, od ukupno 21 voza koje su Železnice Srbije kupile od te švajcarske kompanije, stigao je u Srbiju i očekuje se da bude uključen u saobarćaj već u decembru, rečeno je danas Tanjugu u Železnicama Srbije. Voz je juče stigao u železničku stanicu u Subotici i u narednom periodu će biti testiran što je neophodno za uključivanje u saobraćaj. Reč o novim elektromotornim vozovima koje Srbija kupuje kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj od 99 miliona evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Drugi Štadlerov voz u Srbiju treba da stigne u prvoj polovini decembra, a treći do kraja ove godine. Nakon toga će sve do avgusta naredne godine u Srbiju pristizati po dva voza mesečno. Kapacitet Štadlerovog voza je 465 putnika sa 12 sedišta prvog razreda, 224 fiksnih i 11 pomoćnih sedišta, kao i 230 mesta za stajanje. Reč je o četvorodelnim vozovima maksimalne brzine od 160 kilometara na sat. Ugovor o kupovini 21 novog elektromotornog putničkog voza, vredan 99 miliona evra potpisan je 4. marta 2013. godine, nakon što kredit Evropske banke za obnovu i razvoj za nabavku ovih garnitura pre toga pune tri godine nije bio realizovan. Drugi voz će biti izložen u Berlinu na predstojećem sajmu "Inotrans", najvećem međunarodnom sajmu transporta "InnoTrans 2014" od 23. do 26. septembra. Inače, treća kompozicija je u završnoj fazi montaže, a na cetvrtom i petom vozu trenutno se radi na sklapanju enterijera i montiranju električne i pneumatske instalacije. U toku je definisanje obima ispitivanja koje treba da se obavi jednim delom u Srbiji, na prvom isporučenom vozu, a drugim delom u inostranstvu na drugom proizvedenom vozu. U Švajcarskoj je u junu obavljena i osnovna obuka za upravljanje i rukovanje novim vozovima. i edukaciju je zavšilo četiri inženjera za održavanje voznih sredstava i dvojica mašinovođa, a planirano je da se obuka nastavi u četvrtom kvartalu ove godine. Švajcarski proizvođač je počeo i sa isporukom tehnicke dokumentacije, a sa isporukom prvog voza stići će i oprema, potrošni materijal i deo rezervnih delova. Planirano je da se priprema za eksploataciju i održavanje novih švajcarskih vozova obavljaju u Depou za održavanje elektro-motornih vozova u Zemunu. Novi srpski vozovi zameniće stare garniture za prevoz putika na elektrificiranim regionalim prugama Srbije.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Subotica: Stigao prvi Štadlerov voz

Izvor: Radio 021, 21.Sep.2014, 00:43

Prvi elektromotorni voz Štadler, od ukupno 21 voza koje su Železnice Srbije kupile od te švajcarske kompanije, stigao je u Srbiju i očekuje se da bude uključen u saobraćaj već u decembru, obaveštavaju iz Železnica Srbije...Voz je juče stigao u železničku stanicu u Subotici i u narednom periodu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.