SU: Sve više nasilja u porodici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2015, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SU: Sve više nasilja u porodici

U Subotici u prvih deset meseci zabeleženo je 90 žrtvava nasilja u porodici, a za isti period prošle godine ebidentirana je 81 prijava.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Subotici u 78 slučajeva bile su žene, a u 12 muškarci koji su pretpeli naselje u porodici.

Najveći broj žrtava spada u grupu odraslih 60, zatim deca u 13 slučajeva, stara lica u 10 i mladi su u sedam slučajeva pretpeli neki vid porodičnog nasilja.

I dalje nasilnici su uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bračni ili vanbračni partneri, pa roditelji, zatim sin ili ćerka i drugi. Najveći broj žrtava trpi fizičko nasilje (51).

Psihičko nasilje trpi njih 12, dok je takođe veoma zastupljena i kombinacija više tipova nasilja, odnosno u najvećem broju slučajeva kombinacija psihičkog i fizičkog nasilja (23).

Što se tiče vrste nasilja nema značajnijih razlika 2015. godini u odnosu na 2014. godinu kada je fizičko nasilje takođe bilo najdominantnije i iznosilo 71,6 odsto od ukupnog broja prijava nasilja.

Nasilje je, uglavnom, Centru za socijalni rad, prijavljivala sama žrtva (55), ili policija (25), druga lica koja su povezana sa žrtvom (7), dok je ostale situacije prijavilo javno tužilaštvo, Sud i Zaštitnik građana (3).

U periodu od januara do oktobra ove godine izrečeno je 14 mera zaštite od nasilja u porodici, i to 6 zabrana približavanja članu porodice na određenoj udaljenosti, 5 zabrana daljeg uznemiravanja člana porodice, zatim 2 zabrane pristupa u prostor oko mesta stanovanja ili mesta rada člana porodice i 1 mera izdavanja naloga za iseljenje iz porodičnog stana ili kuće, bez obzira na pravo svojine.

Što se tiče izrečenih mera u toku 2014. godine, njih je tada bilo 4. Što se tiče podnetih tužbi za nasilje u porodici , do oktobra meseca ih je bilo 8, kažu u Centru za socijalni rad.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.