Razglednica iz Subotice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2016, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razglednica iz Subotice

Subotica - drugi po veličini grad u Vojvodini. Sa oko 150.000 stanovnika ona je moderan srednje evropski grad dobro povezan putnom infrastrukturom sa Evropom.

Od 1391-ve godine ime je menjala skoro dvesta puta. Nastanjuju je Mađari, Hrvati, Bunjevci, Srbi, Nemci, Jevreji, Slovaci i drugi narodi. Subotica je stoga multikulturalna i sredina sa stanovništvom različitih veroispovesti. Opština Subotica obuhvata 18 prigradskih naselja.

Obrazovani potencijal >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grada se bazira na velikom broju osnovnih i srednjih škola sa nastavom na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, kao i viših škola i fakulteta. Ona je grad sa najmanjim brojem nepismenih ljudi u Srbiji.

Na peščanom tlu Subotice nalaze se plodni voćnjaci i vinogradi, a na jugu je crnica na čijim se oranicama gaje različite poljoprivredne kulture.

Grad ima bogatu tradiciju i kulturnu baštinu. Gradska kuća, velelepno zdanje u samom centru grada izgrađeno je u stilu mađarske secesije, svojom arhitekturom izaziva divljenje. Danas se u njoj nalazi muzej, istorijski arhiv, gradska uprava i banke. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se Franjevačka crkva koja je svoj današnji izgled dobila 1901. Šetajući korzoom uočavamo palate različitih stilova 19. i 20. veka.

Palić sa sedam km dugim palićkim jezerom, sa zoološkim vrtom, jednim od najlepših u Evropi, predstavlja najveću turističku atrakciju subotičke opštine.






Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.