Pacijenti na listi čekanja i po tri meseca

Izvor: Blic, 04.Maj.2015, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijenti na listi čekanja i po tri meseca

Za snimanje magnetnom rezonancom (MR) u Opštoj bolnici u Subotici čeka oko 250 pacijenata kojima će biti urađeno oko 600 pregleda.

Osim Instituta u Sremskoj Kamenici i Kliničkog centra Vojvodine, subotička bolnica je jedina bolnica u Vojvodini koja ima MR.

Prosečan broj dana na listi čekanja je do tri meseca, ne računajući pacijente koji su pregledani za manje od mesec dana zbog dijagnoze. Za četiri meseca ove godine urađeno je 590 pregleda, a prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo primili 3.418 pacijenata.

S obzirom na to da je budžetska ustanova, bolnica nije dobijali sredstva za servis i održavanje, niti je mogla da prihvati predlog proizvođača da godišnje servisiranje naplati 80.000 evra.

- Prilikom zakazivanja snimanja vodimo se težinom dijagnoze. Jedino ne radimo pregled kolena jer treba da se zameni kalem čija je cena 21.000 evra. Neophodna je i zamena dva računara - radnih stanica, jer su tehnološki prevaziđeni, a novi su oko 68.000 evra. Bitno je i da nam se obezbedi „hladna glava“ koja omogućava hlađenje aparata. Ukupna vrednost potrebnih delova je 140.000 evra bez PDV-a - objašnjava dr Željko Rokvić, načelnik Službe za radiologiju.

Dr Rokvić objašnjava da prolazno vreme aparata zavisi od broja pregleda, a ne broja pacijenata.

- U slučaju prestanka rada MR dužni smo da obavestimo tehničku službu, Republički fond za zdravstvo i pacijente. Zakazujemo im druge termine ili ih upućujemo u dalju proceduru za pregled u drugoj ustanovi.

Nemaju svu opremu

- Mnogi pacijenti koji su lošeg zdravstvenog stanja ne mogu da izdrže pregled od 30 ili 60 minuta, a mi nemamo antimagnetnu opremu koja omogućava praćenje vitalnih funkcija. U centrima, gde koriste magnet za hitnu dijagnostiku imaju i adekvatnu opremu za takve slučajeve - ističe dr Rokvić.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.