Očuvanje Festivala za decu

Izvor: SEEcult.org, 23.Sep.2014, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očuvanje Festivala za decu

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici svečano je otvoren 21. septembra uručenjem nagrada za životno delo “Mali princ”, a ceremonija je protekla i u znaku poruke o potrebi očuvanja te manifestacije koja u 21. izdanju, uprkos kriznom budžetu, nudi 15 predstava iz 13 zemalja.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai istakao je da je subotički festival jedan od najznačajnijih te vrste u regionu i da to dodatno obavezuje na brigu o njemu.

Budući da je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << ove godine 21. izdanje subotičkog festivala, Maglai je rekao da ta brojka “obavezuje sve nas, i našu zajednicu, državu i pokrajinu”.

“Naš zajednički zadatak je da održimo i da podignemo na još viši nivo ovaj festival, jer je on evidentno od nacionalnog značaja”, rekao je Maglai.

Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanja Slaviša Grujić istakao je da se na subotičkom festivalu “čuje jezik koji samo deca razumeju” i dodao: “Ovih dana ćemo gledati veselo, pomalo naivno, razdragano društvo na ovoj sceni i moramo se jako truditi da dokučimo sve ono što žele da nam pokažu. Naš posao je da za to nađemo novac, obezbedimo podršku”.

    Slobodan Marković i Zorica Bajford

Zahvaljujući na rečima podrške Maglaiju i Grujiću, selektor i direktor Festivala Slobodan Marković posebno je zahvalio i učesnicima koji su prešli desetine hiljada kilometara da bi subotičkim mališanima prikazali svoje pozorišno stvaralaštvo, ali ne samo njima nego i deci Vojvodine i delimično deci Beograda.

“Ono što me raduje je što vidim stare prijatelje u Subotici, ali i nova lica koja podržavaju što se već 21. godinu u Subotici nešto valjano i ozbiljno dešava”, dodao je Marković, koji je uručio nagradu za životno delo “Mali princ” mađarskom reditelju, dramaturgu i teatrologu Gezi Balogu i Zorici Bajford, udovici nedavno preminulog britаnskog režisera, scenаriste i glumca Timotija Džona Bajforda, koji je veći deo života proveo u Srbiji.

Balog je na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici i proglasio 21. Festival otvorenim, a tokom ceremonije nastupili su Dečiji hor “Zvončići” iz Novog Sada, OKUD “Mladost” iz Subotice, Plesni klub “Alisa” iz Kotora, klovn Arsa sa Marsa i najmlađi autorski bend iz Subotice – Timebreakers.

     Slobodan Marković i Geza Balog

Festivalski takmičarski program počeo je 22. septembra, a publika će videti 15 predstava iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i Srbije.

Sva pozorišta koja učestvuju u takmičarskom programu dolaze bez nadoknade putnog troška i honorara, a neka od njih, poput pozorišta iz Gruzije, prevaliće i nekoliko hiljada kilometara autobusom da bi igrala u Subotici.

Za takmičarski program prijavljeno je bilo čak 230 predstava iz 44 zemlje.

Težište 21. Festivala je na slovenačkom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu, koje će biti predstavljeno kroz jedinstvenu izložbu “100 godina slovenačke lutkarske umetnosti”, objavljivanje i promociju knjige profesora Edija MajaronaVera u lutku”, u izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine, te naučni skup o slovenačkom lutkarstvu i učešće predstave “Pekara Mišmaš” ljubljanskog Mini teatra, u režiji Roberta Valtla.

    Pekara Mišmaš

Pored takmičarskog programa, najavljen je i šesti Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na kojem će, u okviru konferencije “Deca u svetu elektronike”, učestvovati stručnjaci iz celog sveta.

Festivalski program obuhvata ukupno pet izložbi, uz objavljivanje dve knjige i promovisanje izdanja autora iz zemlje i regiona.

Festival dodeljuje Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagrade za režiju, scenografiju, originalnu muziku, estetsko i tehnološko rešenje lutaka, glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa: prof. dr Boris Goldovski (Rusija), prof. dr Marek Vaškijel (Poljska), Ljubivoje Ršumović (Srbija), prof. dr Siniša Jelušić (Crna Gora) i Đerđ Hernjak (Srbija).

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, koje je, prema navodima organizatora, višestruko smanjilo dosadašnju podršku, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine i Grada Subotice. Gostovanje indijske trupe omogućili su Ambasada Indije u Beogradu i Indijski savet za kulturne odnose (ICCR) iz Nju Delhija.

Prošle godine Gran pri 20. Festivala pozorišta za decu dobila je ruska predstava “Karmen”, u dramatizaciji i režiji Borisa Konstantinova, koju je Vologdsko pozorište lutaka "Teremok" izvelo u konkurenciji sa još 19 predstava iz 14 zemalja. Trijumf na jubilarnom subotičkom festivalu doživelo je i Grodnensko oblasno pozorište lutaka iz Belorusije, koje je odnelo nagradu za režiju Olega Žljugžde za predstavu “Pikova damaA. S. Puškina i P. I. Čajkovskog, kao i dve glumačke nagrade.

Festivalski sajt je www.lutfestsubotica.net, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, odnosno OVDE (pdf).

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.