ODLAGANJE Cane se nada da postupak zastari

Izvor: Blic, 26.Apr.2015, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLAGANJE Cane se nada da postupak zastari

Stanku Subotiću Canetu (56), koji zbog navodne bolesti nije došao na poslednje ročište suđenja za šverc cigareta, postupak može da zastari već u oktobru.

Na zakazani početak Subotić nije došao iako je bio uredno pozvan preko dve adrese u Švajacarskoj i Srbiji. Za odlaganje početka rasprave za sud je bilo dovoljno da je na dan suđenja njegov advokat Radoslav Tadić dostavio fotokopije medicinske dokumentacije iz Švajcarske. Ponovni početak zakazan je za 21. maj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Subotić inače prema zakonu nije obavezan da dođe na drugostepeni pretres, ali je ovo veće odlučilo da ga sasluša, kao i druge okrivljene, te je njegovo prisustvo neophodno. Subotić i ostali optuženi se terete da su švercovali cigarete tokom 1995. i 1996. godine.

Tužilaštvo je predložilo da sud Stanka Subotića osudi na kaznu od osam godina zatvora. Za njegove saradnike tražili su kazne Od dve do šest godina zatvora.

Tužilaštvo za organizovani kriminal insistira na stavu da je u pitanju jedno isto produženo krivično delo i da zastara može da nastupi 2016. godine. Međutim, ukoliko Apelacioni sud ne prihvati taj stav, već da je reč o odvojenim krivičnim delima, zastara za Subotića nastupa već u oktobru 2015. godine.

Za prvooptuženog Subotića tužilaštvo je ponudilo više dokaza o njegovoj umešanosti u šverc cigareta za 1995. nego za 1996, tako da mu i zato položaj može biti još olakšan ukoliko veće sudije Zorana Savića ne prihvati da je reč o jednom produženom krivičnom delu.

Subotić se tereti kao odgovorno lice u svom preduzeću “Mia Ub” i za njega zastara nastupa ranije. Za službena lica, kao što su u ovom postupku, tadašnji direktor Carine Mihalj Kertes, nekadašnji šef novosadske policije Miodrag Zavišić, i šef Centra DB u Novom Sadu Milovan Popivoda, zastarelost nastupa kasnije, a preti im veća kazna.

Apelacioni sud je već jednom ukinuo provstepenu presudu Specijalnog suda kojom su Subotić i ostali bili osuđeni na kazne zatvora i sada je u obavezi da donese pravosnažnu presudu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.