Njilaš: Kanjiži 14 miliona zbog migranata

Izvor: Blic, 28.Avg.2015, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njilaš: Kanjiži 14 miliona zbog migranata

Delegacija pokrajine, UNHCR-a, Crvenog krsta i grada Subotice obišla je smeštaj za migrante u Staroj ciglani.

Mihalj Njilaš, predsednik pokrajinskog Saveta za migracije, je rekao da će Kanjiža dobiti 14 miliona dinara za pomoć migrantima, dok će iznos za Suboticu biti utvrđen iduće sedmice. Njilaš smatra da je koordinacija grada, pokrajine i države veoma važna kako lokalne samouprave ne bi ostale same i snosile najveći deo tereta u rešavanju ovog problema.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
-Kanjiža sada dobija značajna sredstva od pokrajine i nadam se da će to podstaći i ostale aktere da više pomognu novčano, jer je to samo deo troškova. Naravno, i Subotica ima svoje potrebe i zahteve. Na raspolaganju su i pokrajinske robne rezerve za pomoć u robi, a međunarodnu pomoć je neophodno ravnomerno raspodeliti ka jugu i severu zemlje. Dolazi zima i moraće se rešiti pitanje pomoći smeštaja migranata – rekao je Njilaš.

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, podsetio je da se Subotica sa ovim problemom susreće od 2011. godine i da je do sada u tome uglavnom bila sama.

-Interes Subotice je bio je da se zaštiti lokalno stanovništvo, a iako je kroz Suboticu samo ove nedelje prošlo oko 6.000 ljudi, građani to nisu osetili i situacija u gradu je bila pod kontrolom. Na udaru su bili uglavnom pogranični pojasevi, dok grad i veća naselja nisu osetila talas migranata koji je protutnjao Suboticom – kaže Maglai.

Podsetio je da su u toku poslovi na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa u Ciglani, kako bi se stvorili zakonski okviri da se migranti mogu smestiti tokom zime.

- Subotica nije zainteresovana za izgradnju kampa, ovde može biti samo pomoćni punkt za najviše 200 ljudi, jer nam nije cilj da ovde dolazi veći broj migranata i da se ovde zadržavaju duži period. To bilo kontraproduktivno zbog blizine granice sa Mađarskom – poručio je Jene Maglai.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.