Na meti sudskih izvršitelja oko 10.000 dužnika u Subotici

Izvor: Blic, 26.Jul.2012, 04:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na meti sudskih izvršitelja oko 10.000 dužnika u Subotici

Za samo dva meseca, od kada je u Subotici otvorena kancelarija izvršitelja, na njegovu adresu stiglo je oko 900 predloga za izvršenje zbog dugovanja građana. Deo dužnika daje pokućstvo da bi platilo račun

U Osnovnom sudu takvih predmeta ima oko 10.000, što znači da bi stotine građana mogle da ostanu bez pokućstva ili nekretnine.

Jedini izvršitelj u Subotici Damir Šite, koji pokriva i teritoriju Sente, Ade, Kanjiže, Bačke Topole i Malog Iđoša, tvrdi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je oko 90 dužnika, nakon što je primilo njegov zaključak, odmah izmirilo dug.

- Građani najviše duguju za grejanje „Toplani“, ali mnogi nisu plaćali ni račune za vodu i struju. Pojedinačno, dugovi iznose od 30.000 do 60.000 dinara i više. Postoje slučajevi u kojima poverilac odlučuje da li želi da izvršenje o naplati uradi sud ili izvršitelj - kaže Damir Šite.

Iako je tek počeo da radi, Damir Šite kaže da ga je posetio veliki broj građana koji su se žalili, ali bez obzira na okolnosti, račune će morati da plate. Kada je reč o profilu dužnika, navodi izvršitelj, nema pravila. Jedino penzioneri, zaposleni i oni čiji je novac dostupan na računima više vode računa o troškovima, jer znaju da je zabrana na platu ili penziju lako moguća.

- Do sada nismo radili plenidbu. Kod komunalnih dugovanja rok je osam dana za plaćanje računa. Dužnik može da uloži prigovor, ali to ne odlaže izvršenje. Da li će računi biti plaćeni plenidbom, odlaganjem ili na rate, na kraju će odluku doneti poverilac, odnosno preduzeća kojima se duguje - kaže Damir Šite.

Izvršitelj Damir Šite

Kada je u pitanju izvršenje za dugove za televizijsku pretplatu, ona se vezuje za sedište poverioca, u ovom slučaju to je RTS, zbog čega za Vojvođane nadležnost imaju izvršitelji iz Beograda.

- Sugrađani koji duguju „Toplani“ celu sezonu su imali tople stanove, a za mesečni račun tom preduzeću verovatno ne bi mogli da kupe dovoljno uglja ili drva. Nažalost, većina je posle prvog neplaćenog meseca stavljala u fioku račune i povećavala svoj dug. To je višemesečno zanemarivanje obaveza - naglašava Damir Šite.

I sudije Osnovnog suda u Subotici apeluju na građane da ozbiljno shvate opomene, jer je novi Zakon o izvršenju veoma rigorozan i mogao bi pojedince da dovede do prosjačkog štapa.

- Sud ne može uzeti u obzir socijalni status tuženog. Kada sud uzima, to jako boli. Zaplenjena imovina na prvoj javnoj prodaji nudi se za 60 odsto od svoje procenjene vrednosti. Ako nema kupca na drugom ročištu, cena je 30 odsto od procenjene vrednosti - objašnjava Tamara Trajković, sudija Osnovnog suda.

Ako nije kod kuće, biće na tabli

- Po novim propisima, dužnik ne bi trebalo da izbegava sudski postupak. Mora biti uredno prijavljen na adresi gde stanuje zato što je sud obavezan da mu uruči poštu na tu adresu, u suprotnom moramo istaći predlog za izvršenje na oglasnu tablu. Dužnik se smatra uredno pozvanim i mi radimo dalje kao da je primio poziv - kaže Tamara Trajković.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.