Međunarodni skup arhivatora u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni skup arhivatora u Subotici

Kakve se sve vredne zbirke čuvaju u subotičkom arhivu, stručnjaci i šira javnost mogli su da saznaju da današnjem, sedmom arhivskom danu u organizaciji Istorijskog arhiva Subotica.

Ova institucija, sa tradicijom još od 1751. godine, pohranjuje 30 veoma značajnih zbirki, kako znamenitih Subotičana, tako i subotičkih projekata.

Četiri od njih su označene kao zbirke od izuzetne važnosti - Zbirka Jelisavete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Lifke, supruge pionira kinematografije na ovim prostorima, zatim Zbirka “Tajni arhiv grada Subotice” sa dokumentima od 1700-te godine, zatim Zbirka čuvenog istoričara Ištvana Ivanjija, kao i Zbirka projekata, koja obuhvata sve najznačajnije gradske projekte objekata, od kojih najstariji datira iz 1828. godine.

Na arhivskom danu, osim subotičkih, predstavljena su i arhivska iskustva po pitanju zbirki iz Budimpešte, Osijeka, Novog Sada, Tuzle, Zrenjanina, Vukovara i Sombora, Vojvodine i Županije Bač-Kiškun.

Organizaciju ovog stručnog savetovanja pomogli su Grad Subotica, Fondacija Gabor Betlen i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.