Međunarodni festival pozorišta za decu

Izvor: RTS, 22.Sep.2014, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni festival pozorišta za decu

U Subotici je otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu. Uručene nagrade za životno delo "Mali princ" Gezi Balogu i Timotiju Džonu Bajfordu u čije je ime priznanje primila Zorica Bajford.

Direktor festivala Slobodan Marković rekao je da je uveren da će kao i prethodnih 20 puta, i ovaj 21. festival doneti mnogo radosti ne samo subotičkoj deci, već i deci širom Vojvodine, Beograda i juga Srbije.

"Imam razloga da se radujem jer su nam stigle predstave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz daleke Indije i Gruzije, to su nove dve zemlje (na festivalu), a dolaze nam predstave raznih profila - od lutkarskog teatra do teatra senki," rekao je Marković napominjući da će u okviru festivala biti i naučnog promišljanja i održana izložba o sto godina slovenačkog lutakrstva, prenosi Tanjug.

Marković je dodao da će trgovi i ulice "živeti" ovih dana u Subotici, pre svega uz podršku lokalne samouprave, pokrajine Vojvodine i Ministarstva kulture.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai ocenio je da je Međunarodni festival pozorišta za decu jedan od najznačajnijih festivala u Subotici, zbog njegove tradicije i zbog toga što je u grupi festivala koji "oplemenjuju grad" i daju mu karakter "festivalskog grada".

"Bitno je da će se Subotica na nedelju dana pretvoriti ili transformisati u grad festivala, da će u centru pažnje biti najmlađi, naša deca, oni koji su nam najveće i najdragocenije bogatstvo", rekao je Maglai.

Posebno je naglasio da festival drži nivo kvaliteta, kao i to da će on i ubuduće imati finansijsku podršku lokalna samouprave, pokrajine i republike.

"Naša obaveza je da održimo ovaj festival na visokom nivou i da u ovih nedelju dana pružimo našoj deci lepe trenutke", dodao je Maglai.

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić rekao je da festival koji ima predznak dečiji, prenosi poruku koja se nameće sama za sebe – poruku mladosti, lepote, bezbrižnosti i veselja.

U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je Nagrade za životno delo "Mali princ" Gezi Balogu, reditelju, dramaturgu i teatrologu iz Mađarske i Zorici Bajford, koja je nagradu primila u ime supruga Timotija Džona Bajforda, britanskog režisera, scenariste i glumca, koji je svojim izuzetnim radom zadužio kulturu u Srbiji.

Tokom ceremonije otvaranja nastupio je Dečiji hor "Zvončići" iz Novog Sada, OKUD "Mladost" iz Subotice, Plesni klub "Alisa" iz Kotora, "Klovn Arsa sa Marsa" i najmlađi autorski bend iz Subotice - Tajmbrejkers.

Takmičarski program Festivala, za koji je prijavljeno čak 230 predstava iz 44 zemlje, počinje sutra u Subotici na tri lokacije - sceni Jadran Narodnog pozorišta, pozorištu "Deže Kostolanji" i Dečjem pozorištu.

Predstave dolaze iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve iz Srbije - "Ima li deda odelo?" Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i "Dah" subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce. Festival će trajati do 26. septembra.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.