Konverzija zemljišta uz plaćanje tržišne cene

Izvor: Blic, 28.Maj.2015, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konverzija zemljišta uz plaćanje tržišne cene

Preduzeća koja su u privatizaciji ili stečaju moći će da pravo korišćenja građevinskog zemljišta prevedu u svojinu uz naknadu tržišne vrednosti koje zemljište u tom trenutku ima, rečeno je u Subotici na javnoj raspravi o nacrtu Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu.

Aleksandra Damjanović, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objasnila je da se radi o postupku započetom donošenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ustava 2006. godine i Zakona o planiranju i izgradnji 2009. godine.

- Postupak po sadašnjem zakonu obuhvata građane koji mogu steći pravo svojine nad građevinskim zemljištem, osim lica koja su bila ili jesu u postupku privatizacije, izvršnom postupku ili stečaju, a novim nacrtom se i za njih rešava pravo svojine – kaže Damjanovićeva.

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, kaže da je konačno došlo vreme da se pravo korišćenja preinači u pravo svojine i isplate naknade, kao i da država, odnosno, lokalne samouprave, naplate protivvrednost tog zemljišta.

- U to zemljište će moći i da se investira. Subotica mora rešiti problem centra grada. Ruke su nam vezane jer je stav ministarstva da je zaštićeni prostor državna svojina i da nam nepokretnosti u svakom trenutku mogu biti oduzete. To nije u redu – zaključio je Maglai.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.