Izvor: Magyar Szó, 07.Feb.2016, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko može da konkuriše i kako?

U četvrtak popodne je predata na korišćenje subotička kancelarija Fondacije Prosperitati, a nakon toga je u organizaciji Fondacije Prosperitati održan susret sa zainteresovanim građanima gde su predstavljeni konkursi za razvoj privrede koji su raspisani zahvaljujući donaciji mađarske vlade u visini od 50 milijardi forinti.

U prvon krugu konkursa cilj Fondacije Prosperitati je pomoć vojvođanskim mađarskim poljoprivrednim proizvođačima, jačanje i povećanje efikasnosti mikro >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << i malih preduzetnika, kao i omogućavanje kupovine seoskih kuća. Mikro i mala preduzeća u ovom prvom konkursnom krugu mogu da apliciraju za kupovinu sredstava, za standardizaciju, turistički razvoj, potvrdilo se na susretu u četvrtak. Registrovani poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati za kupovinu PVC-folije, stoke za uzgoj, pčela, mreže za protivgradnu zaštitu, poljoprivrednih mašina i priključne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, kao i za sadnju plantaža. Biće mogućnosti čak i za kupovinu seoskih kuća.

O kupovini seoskih kuća, konkursima za mikro i mala preduzeća i o uslovima konkurisanja govorio je Robert Fejstamer, naglašavajući da na sajtu www.prosperitati.rs se mogu naći sve važne informacije o uslovima konkurisanja, a u mesnim kancelarijama Fondacije Prosperitati se detaljnije mogu informisati svi zainteresovani o uslovima konkursa. U Kanjiži, Zrenjaninu, Bečeju, Subotici, Temerinu, Bačkoj Topoli, Senti i Somboru su otvorene mesne kancelarije čiji kontakti se takođe mogu naći na sajtu. Predavači su ukazali da bi zainteresovani građani koji žele da apliciraju trebalo da iskoriste znanje stručnih saradnika ovih kancelarija.

- Veoma je važno znati da stručni saradnici kancelarija neće napisati aplikacije umesto Vas, ali će ukazati na svaki detalj u cilju da vaše aplikacije u formalnom i administrativnom smislu budu odgovarajuće. Tako pokušavamo da postignemo da, u tehničkom smislu po mogućnosti, svako dospe do prvog kruga ocenjivanja, gde će aplikacije ocenjivati stručnjaci – naglasio je Fejstamer.

Najvažnija informacija je da na konkursima za oživljavanje privrede mogu aplicirati samo osobe sa dvojnim, i to mađarskim i srpskim, državljanstvom. To je neophodan uslov i u slučaju pravnih lica. Sedište aplikanata mora da bude na teritoriji AP Vojvodine, a i investicija mora da se ostvari na teritoriji AP Vojvodine. Predavači su u nastavku naglasili da visina donacije može biti najviše 80 posto od ukupne sume sredstava koje su potrebne, takoreći, da minimalni sopstveni ulog mora biti najmanje 20 posto od ukupne sume koja se traži. Pomoć, za koju se konkuriše, ne može preći 800.000 dinara. Važan element sistema pravilnika je i određivanje sistema bodovanja. Na sajtu fondacije se može pronaći i ovaj sistem, pa tako zainteresovani mogu čak i sami da izračunaju koliko će bodova osvojiti. Fejstamer je rekao da formulare za konkurs može svako da sastaviti i popuniti i to čak i kod kuće, u roku od 2 ili 3 sata.

- Nema potrebe za planovima, nema potrebe za uključivanje pravnika ili drugih stručnjaka. Treba samo malo truda, više puta pročitati pravilnik o konkurisanju, a ko ima i malo prakse u apliciranju, veoma lako može da popuni ovu konkursnu dokumentaciju – tvrdi Fejstamer, dodajući da su se uslovi konkursa odredili na takav način da zainteresovane sve to košta što manje. Zainteresovani imaju na raspolaganju 60 dana da razmisle da li žele da apliciraju, i za šta. Predaja aplikacija počinje od 1. marta.

- Tokom februara može da se razmisli i da se informiše o konkursima, može se potražiti savet u našim kancelarijama, kao i odgovori na sva pitanja. Aplikacije moraju stići do 31. marta, ali ne planirajte predaju za 30. mart! Zakasnele aplikacije nećemo moći uzeti u obzir – ukazao je Fejstamer.

Za kupovinu seoskih kuća mogu konkurisati bračni parovi ili nevenčani parovi mlađi od 45 godina, koji ne raspolažu vlasničkim pravom na stambene površine. Kuća mora imati i pripadajuće zemljište, pošto je suština ovog konkursa da mladi stvore privrednu osnovu za ostanak na rodnoj zemlji. Cilj konkursa je oživljavanje i ponovno naseljavanje sela.

- Ovaj konkurs je za njih mogućnost da sledećih godina ponovo apliciraju u cilju poljoprivrednog razvoja. Glavni cilj nije da kuće predajemo iz ruku jednih vlasnika u ruke drugih, već da se mladi nastane u selima i da stvore privredni osnov za opstanak – napomenuo je Fejstamer. Najveća suma za koju se može konkurisati iznosi 1.200.000 dinara, a ukupna vrednost nekretnine može biti najviše dva miliona dinara.

U vezi sa mikro i malim preduzećima, rekao je da je stvorena mogućnost da mogu aplicirati samo preduzeća koja ne zapošljavaju više od 50 radnika.

- Tu se radi o kupovini sredstava, ona osnovna koja doprinose proizvodnji. To može biti plug, koji je osnovno sredstvo prema našem mišljenju, ali ne može biti nešto kao, recimo, 20 čekića i nekoliko stotina eksera čija se vrednost pojavljuje na jednom predračunu – rekao je Fejstamer.

O poljoprivrednim konkursima detaljno je govorio Viktor Molnar. Rekao je da registrovani poljoprivredni proizvođači, fizička lica, mogu konkurisati za kupovinu PVC-folije, stoke za uzgoj, pčela, mreže za protivgradnu zaštitu, poljoprivrednih mašina i priključne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, kao i za sadnju plantaža. Molnar je naglasio da se u pojedinačnim krugovima konkursa može predati samo po jedna aplikacija i zbog toga se zainteresovani mole da dobro razmisle za šta je svrsishodno konkurisati. Prema njegovom mišljenju, većina zainteresovanih će da konkuriše za kupovinu poljoprivrednih mašina i priključne mehanizacije, pošto je u Vojvodini veoma zastarela poljoprivredna mehanizacija. Rekao je da će se moći konkurisati samo za nova sredstva u poljoprivredi, jer su ova sredstva mnogo jeftinija, ali će se moći kupiti više stvari. Pošto su poljoprivredne mašine veoma skupe, zainteresovani će moći kupovati i polovne mašine, ali samo od domaćih uvoznika.

Zainteresovani su postavili mnogo pitanja prilikom susreta. Predavači su ukazali da se u obzir trebaju uzeti samo zvanične informacije, date od strane fondacije, te da se zainteresovani ne informišu sa društvenih mreža, u kafani ili od komšije, već da ipak potraže stručne saradnike kancelarija, koji će im dati sve tačne informacije.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.