Istorijski susret Vučić-Grabar Kitanović

Izvor: VOA, 20.Jun.2016, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski susret Vučić-Grabar Kitanović

Predsednica Hrvatske i premijer Srbije - Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić potpisali su u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa dve zemlje, kojom se u šest tačaka pokušavaju rešiti otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske. Susret se odigrao u obe zemlje. Deklaracija sadrži šest tačaka, od kojih su najvažnije uzajamna zaštita manjina, pregovori o utvrđivanju granične linije između dve zemlje, potraga za nestalima, kao i obostrana saglasnost za ubrzanje primene Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji je potpisan 2001. godine u Beču. Uz ocenu da je potpisivanje Deklaracije važno zbog ljudi koji žive i u Srbiji i u Hrvatskoj, Vučić je ocenio da su odnosi dve zemlje kičma za dobre odnose za ceo region, ali i prema EU: "Mislim da smo kroz Deklaraciju, političku izjavu koju su prihvatili Republika Srbija i Republika Hrvatska pokazali da želimo da se naši odnosi unapređuju. I to nije pitanje samo šest tačaka koje su potpisane – ispod toga ima mnogo toga konkretnog što tek treba da postignemo i učinimo." Pitanja odnosa dve zemlje neće se rešiti preko noći, istakla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i dodala da veruje da su Srbija i Hrvatska dovoljno zrele da bilaterlna pitanja rešavaju u međusobnim kontaktima. Po njenim rečima Hrvatska ne želi da blokira Srbiju na putu ka EU, već je, kao i ostale zemlje Jugoistočne Evrope želi videti u EU, jer je to garant mira i stabilnosti na ovim prostorima, rekla je Grabar Kitarović: "Već godinama držim da u okviru rešavanja tih otvorenih pitanja nije učinjeno puno, odnosno učinjeno je vrlo malo. I zbog toga je i ovo što se danas događa, razgovori koje smo vodili, ta supstanca, sadržaj tih razgovora i ovoga poseta, iznimno bitan." Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas su u Dalju posetili rodnu kuću Milutina Milankovića, gde su razgledali stalnu izložbu o njegovom delu, a potom su otkrili bistu čuvenog naučnika. Vučić i Grabar Kitarović su zatim prešli u Srbiju, posetili Tavankut i Suboticu, gde je i potpisana Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija Hrvatska

Izvor: VOA, 20.Jun.2016

Predsednica Hrvatske i premijer Srbije - Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić potpisali su danas Deklaraciju o unapređenju odnosa dve zemlje, kojom se u šest tačaka pokušavaju rešiti otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske. Susret se odigrao u obe zemlje.

Nastavak na VOA...

Markotić: Deklaracija pravi korak ka unapređenju odnosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2016, 21:34

Hrvatski ambasador u Beogradu Gordan Markotić ocenio je večeras da je Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja koju su u ponedeljak potpisali hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Srbije Aleksandar Vučić veliki i pravi korak u pravcu unapređenja odnosa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.