Hrvatska stranka u Vojvodini slavi 25 godina postojanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska stranka u Vojvodini slavi 25 godina postojanja

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini obeležiće u petak, 10. jula, u Subotici 25 godina postojanja, a proslavi bi trebalo da prisustvuju brojni domaći, mađarski i hrvatski funkcioneri.

Predsednik DSHV Petar Kuntić rekao je danas na konferenciji za novinare da proslavi od pozvanih neće prisustvovati predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, već će poslati svog predstavnika, a očekuje se dolazak niza hrvatskih političara.

Prema njegovim rečima, očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se odgovor o dolasku na proslavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića i pokrajinske skupštine Ištvana Pastora.

"Najvažnije je da smo opstali u ovih 25 godina jer naš broj više nije ni 121.000, niti 75.000. Naš broj je sada u Srbiji 57.000 i sada sve manjine koje su na tom broju pogledajte da li imaju manjinsku stranku. Nemaju - ili je potpuno neprepoznatljiva", rekao je Kuntić.

On je izjavio i da se neće ponovo kandidovati na funkciju predsednika stranke i najavio smenu generacija u najvećoj stranci vojvođanskih Hrvata na izbornoj skupštini krajem oktobra.

Kuntić će se tako nakon tri mandata i 13 godina provedenih na čelu stranke povući sa funkcije predsednika, ali je najavio da će ostati u stranci, odnosno u Subotici.

"Naravno da se moglo bolje za ovih 13 godina, ali je jako teško viditi hrvatsku političku opciju u uslovima velikog animoziteta i stalnog zatezanja na relaciji Beograd – Zagreb. Videli ste da su samo pre pola godine ti odnosi bili dobri, sada su ponovo zategnuti, što ne znači da u roku od dva-tri meseca neće biti dobri", rekao je Kuntić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je tokom tog perioda uspostavljena saradnja sa institucijama Srbije, unapređeni odnosi sa Hrvatskom i uspostavljena vrlo dobra saradnja sa Srbima u Hrvatskoj, te da je ponosan na omladinsku organizaciju i Forum žena.

Kuntić je takođe najavio da će ova stranka učestvovati na izborima za mesne zajednice u Subotici, gde će se nadmetati za ulazak u 13 skupština mesnih zajednica, i to samostalno sa "Hrvatskom listom – DSHV", na kojoj će osim članova stranke priliku da se kandiduju dobiti i nestranački pripadnici ove zajednice.

Predsednik DSHV smatra da bi bilo najbolje da ova stranka samostalno izađe i na lokalne i pokrajinske izbore.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.