Hapšenja u Novom Sadu i Subotici zbog šverca tehnike

Izvor: Radio 021, 27.Apr.2015, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja u Novom Sadu i Subotici zbog šverca tehnike

Policija je danas u Subotici i Novom Sadu privela osmoro zbog sumnje da su oštetili državni budžet za skoro milion evra, saopštila je Uprava carina.

Uhapšeni su dva carinska službenika i šest pripadnika organizovane kriminalne grupe. Osumnjičeni pripadnici kriminalne grupe su od decembra 2012. do decembra 2014. godine iz Mađarske i Slovačke prokrijumčarili televizore i drugu tehničku robu u ukupnoj vrednosti od oko 2,8 miliona evra, preko graničnih preleza Horgoš i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Kelebija. Ta organizovana grupa je iz Čuruga, a njihove aktivnosti su praćene šest meseci.

Oni su kupovali pomenutu robu u navedenim zemljama, a potom za nju tražili i dobijali povraćaj poreza na dodatu vrednost u Mađarskoj. Potom su tu istu robu unosili u Srbiju bez plaćanja dažbina u smenama u kojima su radili privedeni carinici.

Na graničnim prelazima preko kojih je roba krijumčarena privedeni carinici su radili kao pregledači, 42-godišnji H. L. je radio na Horgošu, a 53-godišnji P. E. na Kelebiji. Oni su zloupotrebili službeni položaj, omogućivši članovima organizovane kriminalne grupe da navedenu robu prenose preko državne granice bez plaćanja pripadajuće carine i poreza. Sumnja se da su u dogovoru sa pripadnicima kriminalne grupe namerno propuštali da pregledaju vozila u kojim je roba krijumčarena, te da im je za takvu "uslugu" plaćano. Na taj način pomenuta kriminalna grupa je protivpravno prisvojila iznos od 908.000 evra.

Svi osumnjičeni su privedeni na saslušanje, a potom će im biti određen pritvor u trajanju od 48 sata.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.