Dom za decu Kolevka dobija novi objekat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2016, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom za decu "Kolevka" dobija novi objekat

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin, zajedno sa donatorima, položio je danas u Subotici kamen temeljac za izgradnju objekta za smeštaj dece migranata bez roditeljske pratnje. Švajcarski donatori opredelili su više od pola miliona švajcarskih franaka za izgradnju tri ovakva objekta u Srbiji, a pored Subotice biće otvoreni i u Beogradu i u Nišu.

Polaganjem kamena temeljca u sklopu Doma za decu Kolevka u Subotici počeli su radovi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izgradnji novog objekta površine 250 kvadratnih metara, za smeštaj do 16-oro dece migranata bez roditeljske pratnje. Ukupna vrednost radova procenjena je na oko 24 miliona dinara. Tokom protekle dve godine u prihvatilištu ovog doma privremeno je bilo smešteno oko 80-oro dece, zajedno sa njihovim roditeljima, koju su proseku boravili po sedam dana.

"Imamo određeno iskustvo i kapacitete da u narednom periodu, dok god traje migrantska kriza, da sprovedemo ono što se od nas očekuje"", rekao je Nenad Kozomora, direktor doma za decu "Kolevka" u Subotici.

Ne postoji precizan podatak o tome koliko je dece bez pratnje roditelja do sada prošlo kroz Srbiju. Nije bilo slučajeva dece koja su u potpunosti bila bez roditeljske pratnje, već su obično putovala u srodničkim ili vršnjačkim grupama i imala pratnju odrasle osobe. Osim smeštaja u slučaju napuštanje takve grupe, Srbija je preduzimala i aktivnosti na spajanju porodica.

"Kroz Srbiju je pre no što je balkanska ruta zatvorena prošlo zvanično i registrovano više od 600.000 ljudi. I, kao što znate, od tih 600.000 ljudi nije se desio ni jedan jedini incident i nikome nije učinjeno ništa nažao – ni jedno dete ovde nije izgubljeno, ni jedno dete ovde nije nestalo i za to zaista treba dati veliko priznanje građanima i Vladi Republike Srbije", kaže Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izgradnja objekta omogućena je kroz ugovor između dve zemlje o migracionom partnerstvu.

"Švajcarska je za programe iz oblasti migracija do sada, u poslednje četiri godine, uložila 4,3 miliona evra. Od toga jedan milion je bio raspoređen tokom migrantske krize. Jako je dobro i bitno da se ovakvi projekti rade sa institucijama sistema kako bi ove usluge ostale na korišćenje i nakon isteka samog projekta", istakla je Izabel Perič, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji.

Ukupna vrednost projekta, koji osim izgradnje novog objekta pri Domu "Kolevka", predviđa i rekonstrukciju prihvatnih stanica pri Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd i Zavodu za vaspitanje omladine Niš iznosi 563.000 švajcarskih franaka.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vulin: Briga o deci migranata bez pratnje na visokom nivou

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jun.2016

Do zatvaranja Balkanske rute kroz Srbiju je prošlo 600.000 migranata, a da ni jedno dete nije izgubljeno ili nestalo, dok je briga o njima na visokom nivou, izjavio je danas u Subotici ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin...Vulin je zajedno sa direktorkom švajcarske...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.