Čudesna indijska predstava O Rami na festivalu pozorišta za decu u Subotici

Izvor: Blic, 04.Maj.2015, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudesna indijska predstava "O Rami" na festivalu pozorišta za decu u Subotici

Predstava pozorišta Katkata iz Nju Delhija "O Rami", savremeni pozorišni komad ispričan kroz animaciju, projektovane slike, ples, maske i lutke, biće odigrana 19. maja u okviru takmičarskog programa 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Predstava je zasnovana na odlomcima dela „Ramajana“ indijskog dramskog pisca Bavabutija iz 8. veka nove ere.

Komad govori o Rami, princu koji je poslat na dugo putovanje daleko od svoga doma kada ga je njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otac proterao zajedno sa ženom Sitom i bratom Lakšmanom.

Situ kidnapuje i zarobljava Ravan, kralj Lanke. Dok Rama sedi na obali okeana gledajući Lanku u daljini, život mu prolazi pred očima, oseća se nemoćno i beznadežno u svojoj čežnji da preleti okean do svoje voljene Site. Lutkari mu pomažu projektujući njegovu žudnju u masku nadjunaka Hanumana koja prijanja uz Ramino lice, pretvarajući ga u trenu u nadmoćnog majmuna koji skače preko okeana i stiže do Site.

Tokom ovog putovanja i krvavog rata koji sledi sa Ravanom, Rama postaje kralj, primoran da izabere između dužnosti prema prestolu i ljubavi prema ženi Siti. Vlada sam narednih 10.000 godina.

„O Rami“ je neverbalna predstava koja snažnom univerzalnom emocijom komunicira sa gledaocima. Traje 55 minuta i namenjena je publici svih uzrasta. Izvedena je, osim u Indiji, na festivalima širom sveta: u Izraelu, Austriji, Tajvanu, Rusiji, Turskoj, Francuskoj...

Predstava će nakon 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici u organizaciji Festivala biti izvedena u Kanjiži, Novom Sadu i Beogradu i Leskovcu.

Lutkarsko pozorište Katkata, koje ima izuzetan ugled u svetu, predvodi rediteljka predstave „O Rami“ Anurupa Roj.

Trupa potiče iz siromašnog predgrađa Nju Delhija i često se bavi angažovanim teatrom. Radili su predstave za žrtve pogođene cunamijem, zatim u Nju Delhiju komad o seksualnom uznemiravanju, kao i predstavu u Kašmiru za osobe sa posttraumatskim stresom iz sela u kojem su se uzajamno, na jednoj svadbi, poubijali svi odrasli stanovnici, dok su preživela samo deca sa obe strane koja su bila ispod visine rafalne paljbe. Sa druge strane, takođe su angažovani da urade predstavu za Linc – Kulturnu prestonicu Evrope 2009. godine.

Inspirisana radom trupe Katkata profesorka Milena Dragićević Šešić napisala je o njoj posebno poglavlje u knjizi „Indijsko pozorište: tradicija i aktivizam“.

Od 17. do 22. maja, na 22. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, biće predstavljene i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta.

Svi programi festivala su besplatni za sve posetioce.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.